közigazgatási informatikatávközlés

Hatékonyabb közigazgatást eredményez a kormányzati informatika konszolidálása

Szerző: 2012. április 19.No Comments

„A közigazgatás olcsóbb és rugalmasabb, azaz hatékonyabb működését teszi lehetővé a kormányzati informatika infrastruktúrájának konszolidálása – mondta Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára a CIO Hungary 2012 szakmai konferencia megnyitóján 2012. április 19-én, Siófokon.
A helyettes államtitkár hangsúlyozta: a kormányzati informatika konszolidációját elsősorban az infrastruktúra széttagoltsága és a szervezetrendszer párhuzamosságai indokolták. Ezek kialakulásában a pénzügyi források és a szakmai kompetencia hiánya játszott döntő szerepet – mondta Vályi-Nagy Vilmos.

A 2010-es kormányváltás után megkezdett konszolidációs program az állapotfelmérés és a szervezet átalakítása után 2012-ben elérkezett következő állomásához, az informatikai infrastruktúra egységesítéséhez és korszerűsítéséhez. A Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt keretében indult el többek között a Nemzeti Távközlési Gerinchálózaton az integrált hang- és adatszolgáltatás – közölte a helyettes államtitkár.

Vályi-Nagy Vilmos elmondta: az egységes fejlesztéspolitikai tervezést és végrehajtást támogató Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer (FAIR) létrehozása is megkezdődött az Új Széchenyi Terv forrásaiból. A fejlesztés célja az e-pályáztatáshoz szükséges technológiai feltételek biztosítása a gyorsabb pályáztatás és ügyfél-támogatás, azaz a hatékonyabb forrásfelhasználás érdekében.

Vályi-Nagy Vilmos jelentős előrelépésnek nevezte a Nyílt Forráskód Programot is, amelynek keretében biztosítható a technológiai semlegesség elvének érvényesülése. Hozzátette: kormányhatározat írja elő, hogy a közigazgatási intézmények közötti elektronikus kommunikációban továbbított – szövegszerkesztő, táblázatkészítő és prezentációkészítő szoftverekkel előállított – dokumentumoknak meg kell felelniük a nemzetközi szabványügyi szervezet által elfogadott szabványoknak. Ez az intézkedés nagyban támogatja a közigazgatási felhasználók platformoktól független munkavégzését.”

Forrás:
Hatékonyabb közigazgatást eredményez a kormányzati informatika konszolidálása, Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, 2012. április 19.