gazdaságinformatikaszakirodalom

Megújult a COBIT keretrendszer

Szerző: 2012. április 20.No Comments

„Az ISACA mindenki számára ingyenesen letölthetővé tette a COBIT keretrendszerének legújabb kiadását.

A COBIT keretrendszer az elmúlt években világszerte meglehetősen széles körben terjedt el. Az első kiadása 1996-ban jelent meg, vagyis a napokban elérhetővé vált 5-ös változata mögött több mint 15 évnyi tapasztalat húzódik meg. Az informatikai irányítást és menedzsmentet középpontba helyező COBIT olyan területeket fed le, mint például a stratégiakezelés, az erőforrás-gazdálkodás, a teljesítménymérés és nem utolsó sorban a kockázatkezelés. A COBIT 5 elkészítésekor az egyik legfontosabb cél az volt, hogy az üzleti és az informatikai oldalt sikerüljön egymáshoz közelebb hozni annak érdekében, hogy az együttműködés hatékonyabbá válhasson.

A COBIT 5 az alkalmazói számára több lényeges terület esetében ad iránymutatást. Természetesen központi elemként kezeli a szabályozást, de nagy hangsúlyt helyez a folyamatokra, a szervezeti struktúrára és a szervezeti kultúrára is. Emellett kiemelten foglalkozik a különféle erőforrásokkal, amelyekbe beletartoznak az információk, a szolgáltatások, az infrastruktúrák, a különféle alkalmazások valamint maguk az emberek is. A COBIT 5 az emberek képességeinek, kompetenciájának kérdéskörét is kiemeli, ami a mindennapi döntéshozatal sikerét valamint az üzleti tevékenységek elvégzését jelentősen befolyásolhatja.

Az új COBIT kidolgozásakor fontos szempont volt az is, hogy a különféle szabványokkal való integráció, együttélés az eddigieknél könnyebben valósulhasson meg. Ebből a szempontból a keretrendszer készítői különös figyelmet fordítottak a következőkre: TOGAF, PMBOK, Prince2, COSO, ITIL, PCI DSS, Sarbanes-Oxley Act és Basel III…”

Forrás:
Megújult a COBIT keretrendszer, Kristóf Csaba, Computerworld, 2012. április 17.
COBIT 5, ISACA