Skip to main content
Internetjog

Az EB alelnöke szerint nem lehet bilincsbe verni az internetet

Szerző: 2012. április 20.No Comments

Neelie Kroes lyoni beszédében kiállt a világháló nyitottsága mellett, minden szempontból: a gazdasági fejlődés, az információszabadság és a demokratikus értékek őrének tartja a nyitott internetet.

Egy pár bilincset a kezében tartva kezdte az internet nyitottsága mellett kiálló beszédét Neelie Kroes, az Európai Bizottság digitális menetrendért felelős alelnöke ma Lyonban, a World Wide Web Consortium (W3C) idei konferenciáján. A bilincset az alelnök a Free Software Foundationtől kapta egy levél mellékleteként, melyben az alapítvány képviselői a nyílt szabványok mellett álltak ki, és a bilinccsel kívánták jelezni, hogy meg kell szabadítani az internetet a zárt szabványok okozta digitális rabságtól.

Neelie Kroes beszédében hangsúlyozta, hogy csak mostanában kezdjük felfedezni, hogy mit is jelent a nyitottság és hogy milyen előnyei vannak: segíti a választási lehetőségek szaporodását, támogatja a versenyt és az innovációt, bővíti a lehetőségeket, hasznos a szabadság és a demokratikus számon kérhetőség szempontjából. Az alelnök célja, hogy a hatóságok, a közigazgatás számára megkönnyítsék a nyílt szabványok használatát, és az uniós testület dolgozik egy olyan anyagon, mely útmutatást adna e területen az érintetteknek. Kroes határozottan kiállt azok mellett az aktivisták mellett, akik azt hangoztatják, hogy a despotikus kormányzatok az elnyomás és a megfigyelés eszközév akarják zülleszteni az internetet és az informatikai technológiákat: az alelnök szerint minden támogatást meg kell adni ezeknek az aktivistáknak, ha a megtámadottak fellépnek ellenük.

A nyílt web megteremtését és megőrzését Kroes szerint néha régi, a „pre-digitális” korból származó szabályok gátolják, ezeket feltétlenül szükséges megreformálni, rugalmasabbá tenni. Példaként a szerzői jog körüli csatározásokat említette meg, és – ahogy már korábban többször is – középre helyezkedett: szerinte az alkotóknak meg kell kapniuk kreatív munkájuk jól megérdemelt ellenértékét, ám legalább ilyen fontos az alkotásokhoz való könnyű hozzáférés, ez a készítők érdeke is, és nem szabad ragaszkodni becsontosodott régi modellekhez. A cél az kell legyen, hogy a kreativitás és az innováció megkapja a támogatást, ám ennek megvalósítása nem csak egyetlen módon lehetséges.

Véleménye szerint a jelenlegi európai szerzői jogi szabályozások bonyolultsága hátráltatja az innovációt, olyan rendszerek működnek, melyek épp az alkotók érdekeit nem szolgálják, pedig rájuk hivatkozva, az ő nevükben működtetik őket. Kroes kifejtette, hogy a hagyományos jogbirtokosok, jogkezelők, kiadók nem voltak képesek megfelelő módon válaszolni az online világ kihívásaira, ezért az uniós hatóságok már dolgoznak a szerzői jogi szabályok modernizálásán.”

Forrás:
Az EB alelnöke szerint nem lehet bilincsbe verni az internetet, Dajkó Pál, IT café, 2012. április 19.