Skip to main content
közigazgatás: magyar

2014-ig mindenki érezni fogja a közigazgatási reform pozitív hatását

Szerző: 2012. május 4.No Comments

„A magyar közigazgatásban a 2012-es év a konszolidáció és a felkészülés éve – jelentette ki Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatalban és a Kormányablakban tett látogatása utáni sajtótájékoztatón.

Az idei évben a két éve megkezdett munka konszolidációja következik. A miniszter emlékeztetett arra, hogy korábban visszaállították a megyei közigazgatási hivatalokat, megteremtve ezzel az önkormányzatok törvényességi ellenőrzését, majd 2011. január elsejétől megkezdték működésüket a kormányablakok és kormányhivatalok, majd ezek feladatai folyamatosan gyarapodtak.

Eredetileg nem tervezték a feladatok közé, de a kormányhivatalokhoz került az állami vagyon konszolidálása, intézményfenntartás és átvilágítás, amellyel kapcsolatban Navracsics Tibor kiemelte: 20 év óta először tiszta képet kapunk a nemzeti vagyonról. A vagyon felmérése során úgy kell eljárni a hivataloknak, hogy tiszta képet kapjunk az állami vagyonról, és annak értékéről – mondta Navracsics Tibor.

Ugyanakkor a felkészülés évében is vagyunk, hiszen folyamatosan készítik elő a járási rendszert, amely 2013 januárjától kezdi meg a működését a kibővült kormányablak-rendszerrel – tájékoztatott a miniszter. Az okmányirodák kormányablakokká alakulnak a jövőben, valamint EU-s forrásokból a nagy forgalmú vasútállomásokon is kormányablakokat alakítanak ki, továbbá a felkészülést jelenti a járásszékhelyek kijelölése, valamint a járási hivatalok hatáskörének kialakítása is – fűzte hozzá Navracsics Tibor.

A jelenleg a parlament előtt van a járások kialakításáról szóló törvény, hamarosan a részletes vita következik, s remélhetőleg még ebben a hónapban el is fogadják azt – mondta a miniszter, majd aláhúzta: a járások területi beosztásával kapcsolatban lehetőség volt társadalmi véleményezésre és hozzászólásra is.

Navracsics Tibor nyomatékosította: a törvénytervezet nem vesz el hatásköröket az önkormányzatoktól, hiszen 1990 óta állami feladatokat is elláttak az önkormányzatok, ezért szükség van arányosabb teherelosztásra. Az állami feladatok egy része visszakerül az államigazgatási szervezetrendszerhez, tehermentesítve ezzel az önkormányzatokat – mondta a miniszter.

A közösségi, helyi jellegű állami feladatok az önkormányzatnál maradnak, azonban azok az állami feladatok, amelyek a standardizált eljárásokat, az egységes szemléletmódot követelik meg az államtól, azokat a járási hivatalok látják el – ismertette Navracsics Tibor.

Itt Szolnokon tökéletesen látható a régi és új közigazgatás közti különbség: a Nyugdíjbiztosító Igazgatóság ügyfélszolgálata már zárva van délután 2-kor, a Kormányablak azonban este nyolcig nyitva van – mutatott rá Navracsics Tibor. Azért alakították így – folytatta -, hogy az állampolgárok, munkaidejük után is tudják intézni ügyeiket, hiszen a közigazgatásnak az állampolgárok idejéhez kell igazodnia.”

Forrás:
2014-ig mindenki érezni fogja a közigazgatási reform pozitív hatását, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2012. május 4.