Skip to main content
közigazgatás: magyar

A jó állam arca a kormányablak

Szerző: 2012. május 20.No Comments

„A “Jó Állam” alapjai a kiszámíthatóság, az egyszerűség és a hatékonyság – hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter szekszárdi látogatásán pénteken.
A szekszárdi kormányablakban tartott sajtótájékoztatón a miniszter úgy fogalmazott, az elmúlt egy évben nem érkezett negatív visszajelzés az egyablakos szolgáltatást nyújtó egységekről. A kormányablakok az ügyintézés új kultúráját teremtették meg, a tisztelettudó, türelmes, professzionális munkát az állampolgári vélemények is tükrözik – húzta alá a miniszter. Hozzáfűzte: a jó állam “arca” a kormányablak, s mivel a jövőben általánossá szeretnék tenni az egyablakos ügyintézést, ezért bővíteni fogják a hálózatot, Tolna megyében hat új kormányablakot nyitnak az elkövetkezendő időszakban.

A járásokról szólva a miniszterelnök-helyettes elmondta, gyakorlatilag eldőlt, hogy milyen feladatokat fognak ellátni, a törvény végszavazásra vár. A feladatmegosztásnál arra törekedtek, hogy az ügyek közül azok maradjanak az önkormányzatoknál, melyeknél szükség van a helyi sajátosságok és a közösség ismeretére. A járásokhoz pedig az olyan feladatok kerülhetnek, amiknél lehetőség van a standardizációra, ki lehet használni a hatékonyabb munkaszervezés előnyeit. Körülbelül az állami feladatkörök felét fogják a járások ellátni – tette hozzá Navracsics Tibor. A miniszter kiemelte, nem a törvényben fogják szabályozni a járások határait, így a települések a jövőben rugalmasan és szabadon válthatnak járást, ehhez nem lesz majd szükség törvénymódosításra. Aláhúzta: akarata ellenére egyik település sem kerülhet más járásba, nem lehet majd ezzel “büntetni” a helyi közösségeket.

A miniszter a Magyar Vállalkozói Szalon rendezvényén a jó állam koncepcióról beszélt. Úgy fogalmazott, hogy a “jó állam” megteremtése egy célkitűzés, nem pedig egy állapot, ami egyszer bekövetkezik. Az a funkciója, hogy olyan végső hivatkozási pontként szolgáljon, aminek szellemében terveket lehet kidolgozni és megvalósítani.

A miniszterelnök-helyettes három területet emelt ki, melyek a jó állam alapfeltételei: a kiszámíthatóságot, az egyszerűséget és a hatékonyságot.

A kiszámíthatóságról szólva aláhúzta, jelentős többletköltséggel jár a gazdaság és a társadalom számára, ha az állampolgárok nem tudnak előre tervezni mindennapi életük során, ezért kiemelten fontos, hogy stabil legyen az állam működése. Az elmúlt két évben példa nélküli átalakítás során újraszervezték a magyar állam működését, és lezárult a törvényalkotási “roham” – fűzte hozzá a miniszterelnök-helyettes.

Az egyszerű állam lényege, hogy a polgároknak “ne kelljen megtanulnia az államot”, hanem egy gyors eljárás keretében tudjon elintézni bármilyen ügyet. Az egyablakos ügyintézést nyújtó kormányablakok is ezt a célt szolgálják, a jövőben a járási székhelyeken és vasúti pályaudvarokon is nyílhatnak ilyen egységek – mondta a miniszter. Súlyos probléma, hogy egy átlagos műveltségű állampolgárnak is kevés az esélye, hogy megértse a jogszabályokból a jogait és kötelezettségeit, ezért egyszerűbb szerkezetű, nyelvezetű és rövidebb jogszabályokra van szükség – jelentette ki.

A kiszámítható és egyszerű állam egyben olcsó, hatékonyan működő államot is jelent, hiszen jelentős társadalmi-gazdasági megtakarítást lehet elérni azáltal, ha a polgárok, a vállalkozások megbíznak az államban, és nem keresnek alternatív ügyintézési megoldásokat – összegezte a miniszterelnök-helyettes.”

Forrás:
A jó állam arca a kormányablak, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2012. május 18.