Skip to main content
közigazgatás: magyar

Egyszerűsödnek a Nemzetgazdasági Minisztérium feladatkörébe tartozó eljárások

Szerző: 2012. június 3.No Comments

„Nemzetgazdasági Minisztérium (továbbiakban: NGM) Magyary Program Egyszerűsítési Programjához kapcsolódó pályázatát a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (továbbiakban: NFÜ) támogatásra érdemesnek találta. A projekt megvalósításával az állampolgárok számára érzékelhető változás valósulhat meg, melynek eredményeként csökken az ügyfeleket érintő adminisztratív teher, nő az elégedettség.

A Magyary Program Egyszerűsítési Programjának elfogadásáról szóló kormányhatározat jelöli ki az egyszerűsítendő eljárásokat és az egyszerűsítésért felelős minisztériumokat. A Program összesen 228, a lakosságot érintő hatósági eljárás egyszerűsítését tűzi ki célul.

Az elmúlt 25 év alatt nem fordult elő, hogy átfogó, egységes és rendszerezett formában áttekintésre került volna a közigazgatási eljárások legnagyobb része. E hiányosság pótlásával a Program további előnye, hogy egységes formában, könnyen kezelhetően elkészülnek az eljárások folyamatábrái, melyek alapján eredményesebb azok kezelése, jövőbeni átalakításaik megtervezése és hatásaik megítélése.

A Program végrehajtásával összefüggő feladatok ellátásához a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium és az NFÜ Európai Uniós fejlesztési forrásokat biztosít az Új Széchenyi Terv keretében működő Államreform Operatív Program által kínált támogatás formájában.

A Magyary Program Egyszerűsítési Programjának és így az NGM pályázatának célcsoportja az eljárásokban részt vevő, a közigazgatási szolgáltatásokat igénybe vevő lakossági ügyfelek csoportja. A pályázat célja az ügyfelekre háruló adminisztratív terhek nagyságának 25%-kal való csökkentése. A megfogalmazott célkitűzés elérésének egyik eszközeként az egyes jogszabályok és folyamatok egyszerűsítése szolgál.

Az NGM az Egyszerűsítési Program 41 eljárásának egyszerűsítéséért felelős, ebből 27 eljárás egyszerűsítéséhez pályázott uniós forrásért. Az egyszerűsíteni kívánt eljárások legnagyobb részben az adózást, valamint a munkavállalást és munkanélküli ellátást érintő ügymenetekhez kapcsolódnak.”

Forrás:
Egyszerűsödnek a Nemzetgazdasági Minisztérium feladatkörébe tartozó eljárások, Nemzetgazdasági Minisztérium, 2012. május 31.