Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Zöld a lámpa a közigazgatási reform keretében megvalósuló fejlesztéseknek

Szerző: 2012. június 13.No Comments

„Tovább egyszerűsödnek a hatósági eljárások, bővülhet az elektronikai ügyintézések, az elektronikai fejlesztések, a költséghatékony közigazgatási eljárások köre. További fejlesztési források nyílnak meg többek között a kormányhivatalok fejlesztése, valamint az e-közigazgatás és a közigazgatási antikorrupciós program megvalósítása előtt. Az Európai Bizottság elfogadta az Államreform és az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program módosítását, melynek értelmében az Európai Uniós források hatékonyabb elosztása valósulhat meg.

A Kormány 2012. május 3-án határozatban döntött az Államreform Operatív Program 2011-2013. időszakra szóló akciótervének megállapításáról, továbbá az Államreform Operatív Program és az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretében egyes kiemelt projektjavaslatok akciótervi nevesítéséről, melynek értelmében, a magyar közigazgatás fejlesztését leginkább szolgáló projekteket emelték ki, mint pl. az elektronikus ügyintézésre vonatkozó jogszabályi környezet felülvizsgálata vagy a kormányhivatalok szervezetfejlesztése.

Az Államreform Operatív Program fő célja, hogy az igazgatási rendszer teljesítményét és a nyújtott szolgáltatások színvonalát a szűkös erőforrások optimális felhasználása mellett növelje, míg az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program átfogó célja a közigazgatás teljesítményének a javítása úgy, hogy a közigazgatást a modern kor igényeinek megfelelően, az információs társadalom lehetőségeire építve fejlessze.

Gál András Levente kormánybiztos tájékoztatása szerint a kormány EKOP-ÁROP monitoring bizottságának legutóbbi, 2012.06.06-i ülésén a résztvevők tájékoztatást kaptak arról, hogy az Európai Bizottság elfogadta az ÁROP és EKOP módosítását. A monitoring bizottság emellett elfogadta az operatív programok 2011-es éves előrehaladási jelentését, majd a résztvevők tájékoztatást kaptak az operatív programok aktuális státuszáról.

Az Európai Bizottság jelenlévő képviselői elismerően nyilatkoztak az operatív programok végrehajtásával kapcsolatban az elmúlt hónapokban megtett lépésekről.

Részleteket lásd: a kormány 1136/2012. (v.3.) határozata, Magyar Közlöny 2012. évi 53. szám. A kormány közigazgatás-fejlesztési programjáról bővebben ezen a linken tájékozódhat.”

Forrás:
Zöld a lámpa a közigazgatási reform keretében megvalósuló fejlesztéseknek, Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, 2012. június 11.