Skip to main content
közigazgatás: magyar

Fejlesztéspolitikai döntések az önkormányzatok támogatására

Szerző: 2012. június 17.No Comments

„15 milliárd forint értékben vált ki PPP-konstrukcióban épült tanuszodákat és tornatermeket a kormány, így jelentős tehertől szabadulhatnak meg az önkormányzatok – jelentette be Hegmanné Nemes Sára államtitkár pénteken kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormány jelentést hallgatott meg az uniós források felhasználásáról. A legnagyobb probléma a területen az önerő hiánya, ezért a kormányzat egy 50 milliárdos alapot állít fel az önkormányzatok és intézményeik számára.

A beruházásokban részt vevő vállalkozások az előfinanszírozásban kaphatnak segítséget.

Elmondta azt is, a múlt hibáinak orvoslására döntött a kormány a PPP -konstrukcióban épült beruházások kiváltásáról is – mondta Giró-Szász András. Mint ismert, a magánszféra és a közszféra együttműködése alapján megkötött szerződések az előző kormány alatt terjedtek el.

A módszer keretében a magánberuházók középületeket építetettek, majd hosszú távra bérbe adták állami intézményeknek. A PPP az egyik legdrágább finanszírozási forma, a beruházások nem voltak átláthatóak és nem működött monitoring rendszer sem – fogalmazott Giró-Szász András. Emlékeztetett: a hosszú távú, gyakran 20-25 éves szerződések összesen 3000 milliárdos, évente pedig 120 milliárdos terhet jelentenek az államnak. Ez az összeg jóval magasabb annál, mintha tisztán állami forrásokból valósultak volna meg ezek a beruházások, ezért a kormány 31 esetben kivásárolja a magánbefektetőt – jelentette be.

Hegmanné Nemes Sára, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára aláhúzta, számos esetben túlvállalta magát az állam, amikor PPP-szerződést kötött, mert több kockázatot vállaltak magukra, mint a vállalkozók. Az önkormányzatok számos esetben érdeksérelmet szenvednek, mert a korábbi PPP-szerződések jelentős terhei miatt nem tudnak fejleszteni – fejtette ki az államtitkár. A kormány ezért 15 milliárd forintból 34 darab tanuszodát és tornatermet vált ki, illetve Törökbálinton egy félkész létesítményt is átvesz – ismertette a politikus. Az ingatlanokat független műszaki szakértő fogja vizsgálni annak érdekében, hogy a valós értéket fizesse ki az állam. A meglévő épületeket már idén szeptembertől használhatják a dikákok, Törökbálinton pedig jövő év szeptemberéig fejeződhet be az építkezés. Az államtitkár hozzátette: évi 30-50 százalékos üzemeltetési megtakarítást várnak a döntéstől, az önkormányzatok jelentős terhektől szabadulhatnak meg, és biztosított lesz a diákok sportolása is.”

Forrás:
Fejlesztéspolitikai döntéseket hozott a kormány, Miniszterelnökség, 2012. június 15.