Skip to main content
gazdaság

Készen állnak a bankok a júliustól bevezetendő 4 órás átutalás elindulására

Szerző: 2012. június 26.június 30th, 2012No Comments

„Bár jelentős fejlesztést igényelt, a jelek szerint készen állnak a magyar bankok a júliustól bevezetésre kerülő 4 órás átutalás elindulására, amelynek lényege, hogy néhány nap múlva a hazai pénzintézetek képesek lesznek az elektronikusan benyújtott átutalásokat a jelenlegi egy munkanap helyett legfeljebb négy órán belül eljuttatni a címzettekhez. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint a hazai pénzforgalom elmúlt 15 évének legjelentősebb fejlesztése valósul meg – legutóbb a csoportos beszedés 1997-es bevezetése volt hasonló horderejű lépés.

Mi változik júliustól?
Jelenleg ha pénzt utalunk egyik bankszámláról a másikra, két pénzforgalmi szolgáltató (két bank) ügyfelei közötti átutalás jelenleg csak a következő munkanapon érkezik meg a kedvezményezetthez, ha a banki benyújtási határidőn belül (általában 16 óráig) kezdeményezik az átutalást.

2012. július 1-jét követően az elektronikus úton (interneten, elektronikus banki rendszeren vagy telefonon keresztül, de nem faxon) az aznapi teljesítésre meghirdetett végső benyújtási határidőn belül benyújtott belföldi forint átutalási megbízás még aznap teljesül. Tehát a megszokotthoz képest egy munkanappal rövidül a belföldi forint átutalás teljesítési ideje. Július 1-jét követően az elektronikus úton indított belföldi forint átutalás a befogadástól számított 4 órán belül eljut a kedvezményezett ügyfél bankjához. A 4 óra az átutalások teljesítésének maximális idejét jelenti, az átlagos átutalási idő (alapesetben) várhatóan ennél kevesebb lesz.

Az aznapi végső benyújtási határidő után (jellemzően kb. 15.30-16 óra után, de ez pénzforgalmi szolgáltatónként különböző időpont lehet) beadott megbízások másnap reggel teljesülnek.

Miért lesz ez jó?
Az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) közös tájékoztatása szerint a lakossági ügyfelek számára a legfontosabb előny az, hogy felgyorsul a bankok között elektronikus úton kezdeményezett belföldi forint átutalások teljesítése. Ennek köszönhetően elegendő lesz az ilyen elektronikus átutalásokat a fizetési kötelezettség esedékességének napján elindítani, vagyis az átutaló egy nappal tovább használhatja a pénzét. A 4 órás szabály ezért megszünteti az egy munkanapnyi kamatveszteséget. A kedvezményezett (azaz az, akinek utaltunk) számára pedig azért pozitív a változás, mert a korábbinál sokkal gyorsabban juthat a pénzéhez.

2012. július 1-jét követően a pénzforgalmi szolgáltatók a végső benyújtási határidő után (például este vagy hétvégén) benyújtott tételeket csak a következő munkanap reggelén fogják leterhelni, így azok addig is az ügyfél számára fognak kamatozni.

A 4 órás szabályt minden olyan, az átutaló által elektronikusan indított és forintban történő belföldi forint átutalásra kiterjed, amelyeknél mind az átutaló, mind a címzett pénzforgalmi szolgáltatója Magyarországon működik. A lehetséges átutalási típusok: egyszeri átutalási megbízás, csoportos átutalási megbízás, rendszeres (állandó) átutalási megbízás. Ezen túlmenően minden bank maga dönti el, hogy egyes, nem elektronikusan benyújtott átutalási megbízásokra is kiterjeszti-e a napközbeni átutalás lehetőségét. Elektronikus benyújtásnak minősül az interneten, az elektronikus banki rendszeren benyújtott megbízás vagy telefonon megadott rendelkezés.

Fontos tudni, hogy a 4 órás szabály egyelőre nem terjed ki egyetlen beszedési fajtára sem, ezért a csoportos beszedések, a felhatalmazó levélen alapuló beszedések, a váltóbeszedések, a csekkbeszedések, a határidős beszedések és az okmányos beszedések esetében a teljesítési határidők nem változnak. A beszedések és a mostani körből kimaradó átutalások napközbeni elszámolására várhatóan 2015-től lesz lehetőség.

Mennyibe kerül nekünk mindez?
A bankok egyedileg fogják határozzák meg a napközbeni átutalásokra felszámított díjat, azt április végén nyilvánosságra hozták – érdemes tehát bankunk ügyfélszolgálatán érdeklődni arról, mennyibe is kerül mindez. A lapunk által megkérdezett bankok szinte kivétel nélkül úgy nyilatkoztak, nem számítanak fel külön díjat a júliustól esedékes változások miatt, így ha például eddig díjmentesen utaltunk netbankunkon keresztül, ez valószínűleg továbbra is így marad.

A hazai bankok a közelmúltban a Pénzcentrum.hu-t úgy tájékoztatták, készen állnak a rendszer júliusi indulására. Több pénzintézet is arra hívta fel a figyelmet, hogy az új rendszer veszélyt nem jelent, de az elektronikus csatornákat használó ügyfeleknek fel kell készülniük arra, hogy nagyobb felelősséggel adjanak meg átutalási megbízásokat, mert azok utólagos – a teljesítés előtti – visszavonására az idő rövidségére való tekintettel nem vagy csak nagyon korlátozottan lesz lehetőségük, azaz egy esetleges téves átutalás törlésére sokkal kevesebb rendelkezésre álló idejük lesz.”

Forrás:
15 éve nem volt ilyen Magyarországon: nagy változás jön júliustól, Pénzcentrum.hu, 2012. június 26.