Skip to main content
közigazgatás: magyar

Vízkelety Mariannt a KSH elnökhelyettesi tisztségére kérte fel a miniszterelnök

Szerző: 2012. június 27.No Comments

„Orbán Viktor miniszterelnök a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közigazgatási államtitkárát, Dr. Vízkelety Mariannt felkérte arra, hogy a Központi Statisztikai Hivatal elnökhelyetteseként készítse elő az új európai normáknak megfelelő KSH-törvény kidolgozását.

Az Európai Statisztikai Rendszer működésének alapelveit tartalmazó Gyakorlati Kódexet a közelmúltban módosította az Európai Statisztikai Rendszer Bizottsága, az Európai Bizottság pedig áprilisban javaslatot nyújtott be a Tanácsnak és az Európai Parlamentnek az európai statisztika működését szabályozó 223/2009. EK rendelet módosításáról. Mindkét szabályrendszer megkívánja a tagországok nemzeti statisztikai hivatalai szakmai és intézményi függetlenségének megerősítését a közvélemény és a piacok európai statisztikákba vetett bizalmának fokozása érdekében.

Az új európai szabályok a nemzeti statisztikai hivataloknak a hivatalos statisztikát érintő országon belüli koordináló szerepét, továbbá a különböző adminisztratív vagy hatósági nyilvántartások statisztikai célra történő felhasználásának általánossá tételét is biztosítani rendelik. A kormány ezeket az új uniós követelményeket a hazai jogrendszerben is érvényesíteni kívánja a KSH függetlenségét megerősítő törvény útján. A jelenleg hatályos szabályozás a KSH szakmai függetlenségét írja elő, amely a gyakorlatban eddig is megvalósult. Az új európai követelmények azonban a nemzeti statisztikai hivatalok számára a korábbiaknál több jogosítványt biztosító szabályozást igényelnek…”

Forrás:
Vízkelety Mariannt a KSH elnökhelyettesi tisztségére kérte fel a miniszterelnök, Miniszterelnökség, 2012. június 27.