Skip to main content
gazdaság

FairTransfer: tanulmány az e-útdíj bevezetéséről

Szerző: 2012. július 5.július 9th, 2012One Comment

„Az Európai Unió kötelezi a tagállamokat, hogy olyan útdíjat szedjenek, amely figyelembe veszi, hogy az autók mennyire terhelik meg az utakat. Magyarországon hat éve készülnek bevezetni a használatarányos útdíjat. A legfrissebb kormányzati döntés alapján 2013. július 1-től váltaná a matricás rendszert (első körben a tehergépjárműveknél) az új elektronikus díjrendszer, amitől a kincstár fél év alatt 75 milliárd forint bevételt remél.

A magyar e-útdíj-rendszerről egyelőre annyit lehet tudni, hogy kiépülése után az első teljes évben 150 milliárd forint bevételt várnak tőle, és az EU-s elvárások mellett leginkább azért van rá szükség, mert a matricás rendszer elérte a méretarányossága határait. A matricás rendszerből a költségvetésbe mintegy 50 milliárd forint folyik be. Az e-útdíjat a tervek szerint 8000 kilométeren fogják bevezetni, szemben a jelenlegi 1700 kilométerrel.

Ami az e-útdíj fizetési rendszer kiépítését illeti: a FairTransfer szerint az egyéves határidő elvileg tartható, hiszen Csehországban és Szlovákiában 8-9 hónap alatt, Lengyelországban pedig 12 hónap alatt készült el a rendszer. Idehaza azonban egyelőre még a tendert sem írták ki, ami viszont önmagában is több hónapos procedúrát jelent – az itthon tradicionális fellebbezések és jogorvoslati procedúrák nélkül.


Az e-útdíj bevezetésével kapcsolatban ráadásul a kiépítendő infrastruktúráról sem lehet még annál többet tudni, mint hogy a mikrohullámú adattovábbításra (DSRC) épülő rendszer lényegesen olcsóbb, de „butább”, mint a GPS-alapú rendszer. … A rendszerépítés tervezett költségeit legutolsó információk szerint 200 milliárd forintra lőtték be. Ezt alapul véve a FairTransfer számításai szerint a DSCR-rendszer ennek egyharmadát, a GPS-alapú rendszer pedig a kétharmadát vinné el. „Vagyis az a furcsa helyzet áll elő, hogy ha a kormány ragaszkodik a 8000 kilométerhez, akkor a kisebb költséggel épülő, rövidebb gyorsforgalmi útszakaszok lényegesen több bevételt tudnak termelni, mint a drágábban kiépíthető közúti részek” – mondta F. Szabó Emese.”

Forrás:
Fölösleges 8000 kilométert lefedni az új rendszerrel, hvg.hu, 2012. 07. 05.

Kapcsolódó bejegyzések:
eGov Hírlevél: e-útdíj

FairTransfer;