Skip to main content
gazdaságinformatikapolitikai informatika

Magyarország csatlakozni kíván a Nyílt Kormányzati Együttműködéshez

Szerző: 2012. július 8.No Comments

Magyarország csatlakozik a nemzetközi együttműködés keretében születetett, már több mint ötven országban működő Nyílt Kormányzati Együttműködéshez (Open Government Partnershiphez)  és ezzel számos további vállalást tesz a korrupció elleni küzdelemre, a nyilvánosabban működő közigazgatás megvalósítására. A csatlakozási szándékot Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter még júliusban eljuttatja a szervezethez. A 2011-ben indult nemzetközi kezdeményezés célja, hogy erősítse a résztvevő államok elkötelezettségét az átláthatóbb működés elősegítése iránt. A Nyílt Kormányzás Nyilatkozatot 2011 szeptemberében elsők között nyolc ország írta alá (USA, Nagy-Britannia, Norvégia, Brazília, Mexikó, Indonézia, Dél-Afrikai Köztársaság, Fülöp-szigetek), s azóta már további 47 állam csatlakozott hozzá. Nemzetközi színtéren jelenleg az OGP nyújtja a nyilvánosság és átláthatóság elfogadott államközi kereteit, ezért fontos Magyarország számára is a csatlakozás.

Nemzetközi tapasztalatok igazolják, hogy a nyilvánosan működő közigazgatás jellemzően magasabb teljesítménnyel társul, ami közvetlenül elősegíti az adott ország gazdasági-társadalmi versenyképességének növekedését, illetve az állampolgárok közigazgatásba vetett bizalmának fokozását.

A csatlakozás a kormányzati korrupció megelőzési program része, amelyet idén márciusban fogadott el a kormány, így a rendszerváltás óta először van kormányzati szintű stratégia és intézkedési terv a közigazgatási korrupció megelőzésére. A program célja, hogy az állam korrupcióval szembeni ellenálló képessége erősödjön, a közigazgatás, az államigazgatás és a kormányzati szervek kellőképpen ellenállóak legyenek a korrupcióval szemben. A program elsődlegesen a közigazgatási és részben egyes közszolgálati korrupciós jelenségek visszaszorítását célozza meg.

A csatlakozási szándék kinyilvánításával a kormány ezúton is elkötelezi magát e célok mellett, s vállalja, hogy még az idén, október közepéig egy kétéves periódust felölelő nyílt kormányzási akciótervet készít, amelyben további önkéntes vállalásokat fogalmaz meg és hajt végre a már eddig megtett antikorrupciós intézkedések mellett. Ilyen jellegű intézkedések lehetnek a kormányzati információk elérhetőségének bővítése, az állampolgárok aktívabb bevonása a döntéshozatalba, a közigazgatás és közszolgáltatások fejlesztése, a nyitottság és elszámoltathatóság új technológiának fejlesztése, terjesztése, a közszolgálati etika tudatosítása stb.

…2010 szeptemberében hazánk csatlakozott a Nemzetközi Korrupcióellenes Akadémiához (IACA), amely az ENSZ, az Interpol, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) és az osztrák állam kezdeményezésére jött létre. ..”

Forrás:
Újabb antikorrupciós lépés:  – Magyarország csatlakozni kíván a Nyílt Kormányzati Együttműködéshez , kormány.hu, 2012. július 5.