Skip to main content
gazdaság

Lengyel postai szolgáltató lép a magyar csomagküldő piacra

Szerző: 2012. július 31.No Comments

„Egész Európára kiterjedő, összesen 300 millió eurós, befektetési programja részeként a lengyel Integer.pl csoport 300 önműködő csomagküldő terminált helyez üzembe Magyarországon, amellyel a nap 24 órájában az év 365 napján elérhetővé válik az automatizált csomagküldő szolgáltatás. Az Integer.pl csoport a magyar csomagszállítások volumenének növekedésére számít, és partnereket keres tervezett fejlesztésének megvalósításához. A magyar postai piac éves volumene megközelíti a 8,5 milliárd forintot, amelynek 80 százaléka a vállalkozások közötti forgalomból származik.

Az Integer.pl a világ vezető csomagküldőterminál-gyártója és Lengyelország legnagyobb magánkézben lévő postai szolgáltatója, amely 600 csomagküldő terminálból álló hálózatot működtet Lengyelországban, Oroszországban és Ukrajnában. Az Egyesült Államokbeli PineBridge Investments nevű globális magántőke-alappal karöltve a cég arra törekszik, hogy összesen 300 millió eurós tőkebefektetéssel három éven belül egy 16 ezer easyPack terminálból álló hálózatot alakítson ki Európában és a Független Államok Közösségében.

„Magyarország előkelő helyen szerepel célpiacaink között, Oroszországgal, Ukrajnával, Csehországgal és Szlovákiával együtt” – szögezi le Rafał Brzoska, az Integer.pl csoport elnök-vezérigazgatója. A magyar expressz csomagszállítási piac a várakozások szerint gyorsabban fog nőni az EU-16-ok átlagánál, részben a gyorsabb gazdasági növekedésnek, részben a kompetitív költségelőnyöknek köszönhetően.

A gazdasági nehézségek ellenére a futár-, gyorspostai és csomagküldő szolgáltatások iránti kereslet folyamatosan nő Magyarországon, a piac összértéke 4,9, forgalma 5,5 százalékkal bővült 2011-ben. Az, hogy a piaci érték növekedése alulmúlta a forgalombővülést, az erős árversenynek, valamint annak tulajdonítható, hogy a sztenderd kategóriában egyre nő a vállalatoktól a végső fogyasztók felé irányuló kereskedelem. A gazdaságos szolgáltatások terén tapasztalható növekedés messze meghaladta a prémium szolgáltatások bővülését, és a következő években e trend folytatódására kell számítani.

Az Integer.pl számításai szerint a hálózat kiépítése az első három évben jelentős anyagi támogatást igényel, és csak ezután válhat önfenntartóvá. A cég beruházása nem csak a berendezések üzembe helyezésére terjed ki, hanem a legnagyobb magyarországi piaci szereplőkkel kialakítandó IT-integrációra, valamint az ügyfeleknek szóló megoldással összefüggő erőteljes marketing-tevékenységre is. Az Integer.pl olyan magyar partnereket keres, melyek közre tudnak működni a hálózat gyors kiépítésében, mint például a postai vagy futárpostai szolgáltatók.”

Forrás:
Lengyel postai szolgáltató lép a magyar csomagküldő piacra; HVG.hu; 2012. július 31.