Skip to main content
informatika

Az adatközpontok pazarolják az energiát

Szerző: 2012. október 1.No Comments

„Az adatközpontok energiafogyasztása világszerte már a 30 milliárd wattot is eléri, ennek azonban csak töredékét fordítják a konkrét számítási feladatokra, a többit a készenléti működés emészti fel.
A cloud szolgáltatások jórészt mások személyes adatainak kezelésére épülnek, így az iparág jellegéből adódóan az adatközpontok működésével, esetenként pedig még pontos helyével kapcsolatban is nagy a titkolózás. Ez alól a létesítmények energiafogyasztása és a környezetre gyakorolt hatása sem kivétel, amivel kapcsolatosan a legtöbb beszámoló inkább történetekre, sem mint hiteles adatokra épül, és erősen egyoldalú képet fest a helyzetről.

Ilyen a New York Times szeptemberi összeállítása is, amely szerint a világon működő adatközpontok energiafogyasztása összességében már a 30 milliárd wattot is eléri, vagyis nagyjából harminc atomerőmű termelésének felel meg. Ennek a mennyiségnek az Egyesült Államok egymagában is a harmad részét adja, ahol a szerverek száma 1998 és 2010 között az ötszörösére nőtt, de máshol is előfordulnak olyan adatközpontok, amelyek energiaigénye megfelel egy kisebb városénak.

Non-stop fogyasztás
A dolog még érdekesebb, ha figyelembe vesszük a McKinsey tanácsadó cég 70 adatközpontot és 20 ezer szervert érintő vizsgálatát, amelynek alapján a mindenkori áramfelvétel 6-12 százaléka köthető a konkrét számítási folyamatokhoz. A szerverek sosem pihennek, hogy a szolgáltatások a terhelés hirtelen és drámai változásával se lassuljanak vagy álljanak le – a komoly túlbiztosítás ezen az áron teszi lehetővé a felhő 100 százalékot közelítő rendelkezésre állását.

Fontos, hogy a fenti adatok a vállalati informatikára vonatkoznak: az Amazon EC2 esetében például ugyanez az arány már 7-25 százalék. Igaz, hogy a szolgáltatót az elmúlt három évben egyedül Észak-Virginia államban 24 alkalommal idézték bíróság elé az adatközpontokkal összefüggő légszennyezés miatt, de szerverfarmjai egyre fejlettebb szoftveres megoldásokat és hűtési rendszereket alkalmaznak. Csakúgy, mint a sokat emlegetett facebookos vagy Google-ös adatközpontok, amelyek rendre 60, illetve 300 millió wattos fogyasztással üzemelnek.

Eltérő vélemények
Az online szolgáltatásokhoz kapcsolódó energiafelhasználást sokan tartják pazarlónak és részben feleslegesnek, ami azonban legtöbbször az internet és a cloud működésének teljes félreértéséből fakad. Már a világhálóra támaszkodó közösségi (kormányzati, ipari, pénzügyi, kereskedelmi) infrastruktúrából fakadó előnyök teljesen átértékelik a veszteség fogalmát, a képet pedig jelentősen torzítja a vállalati IT és az úgynevezett „internetes vállalkozások” összemosása.”

Forrás:
Harminc atomerőmű eteti az internetet?; Tököli Gábor; Bitport.hu; 2012. szeptember 28.