Skip to main content
közigazgatás: magyar

Bizonytalanságban a somogyi intézményfenntartó hivatalnokok

Szerző: 2012. október 3.október 7th, 2012No Comments

„A volt megyei intézmények átvételére létrehozott SMIK funkciói lassan kiürülnek. A több ezer alkalmazottnak sem mindegy, ki lesz a munkaadójuk a jövőben.

A Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ (SMIK) intézményeivel kapcsolatos konkrét változásokról megfelelő időben természetesen tájékoztatni fogjuk a sajtó képviselőit. Ezt válaszolta kérdésünkre Bátori Zsolt, a Somogy Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője augusztus 31-én. Azóta még nem érkezett el ez az idő, azt mindenesetre már tudni, amit három-négy hónapja beszélnek az intézményfenntartásban: a volt megyei intézmények átvételére létrehozott SMIK funkciói lassan kiürülnek.

Ezt a folyamatot a hivatalban legalább félszáz SMIK-munkavállaló várja szorongva (többen tavaly a megyék kicsontozását várták ugyanígy), és a több ezer intézményi alkalmazottnak sem mindegy, ki lesz a munkaadójuk a jövőben. Félnek az intézményekben azért is: a törzshivatalban fölöslegessé váló köztisztviselők nehogy az ő helyüket szemeljék ki maguknak. Hír alig van a jövőről, kíváncsiság annál több: internetes keresők az intézményfenntartó központok „sorsa” és „megszűnése” témában a legaktívabbak.

A megyék alulfinanszírozott intézményei alaposan megviselték a nemzetgazdaságot. A volt megyei telephelyek a SMIK-nél sem töltenek túl hosszú időt. Már tavasszal felvetődött, s azóta beigazolódott, a közgyűjtemények a települési önkormányzatokhoz kerülnek. A levéltárak az országos intézményhez csatlakoztak, a múzeumok és a könyvtárak januártól a megyeszékhelyekhez fognak. A szociális és gyermekvédelmi intézmények minisztériumi kötődéssel, megyei képviselettel működnek majd.

A HVG tavasszal azt írta, a kormányhivatalok és az intézményfenntartók apparátusának költségeit túlzónak találja a nemzetgazdasági tárca, jóllehet éppen gazdaságosságot vártak tőlük, de ezt akkor a minisztérium cáfolta.”

Forrás:
Bizonytalanságban a somogyi intézményfenntartó hivatalnokok; Balassa Tamás; Sonline.hu; 2012. október 2.