gazdaságinformatika

Nyolcan indultak az e-útdíj rendszer kiépítéséért

Szerző: 2012. október 12.No Comments

„Nyolc ajánlattevő nyújtotta be jelentkezését a megtett úttal arányos elektronikus díjszedési rendszer hazai kiépítésére kiírt gyorsított közbeszerzési eljárásra a szerda délelőtt 11 órakor lejárt határidőig.

A megtett úttal arányos, elektronikus díjszedési rendszer kiépítésére korábban összesen 36 cég akart jelentkezni, legalábbis ennyien kérték el az ehhez szükséges kiegészítő iratokat. Közülük a szerdán délelőtt 11 órakor lejárt határidőig 8-an nyújtották be jelentkezésüket.

A kiegészítő iratokat felvevők és a tényleges jelentkezők száma közötti eltérés részben abból adódik, hogy az indulók jellemzően konzorciális megállapodás keretében vesznek részt az eljárásban.

Ezt vállalják a jelentkezők
Az útdíj tender technológia-semleges, vagyis nem részesíti előnyben a jelenleg ismert technológiai megoldások egyikét sem – az egyik műholdas, a másik rádiófrekvenciás technológiát használ. Fontos kitétel, hogy az ajánlattevőknek az elektronikus útdíjrendszer teljes körű meghonosítására kell ajánlatot tenniük. Ebbe beletartozik a tervezés, a kivitelezés, a beüzemelés, továbbá a 2022. október 31-ig tartó díjszedés és díjellenőrzés is.

Decemberben már szerződés lehet
Ami a további menetrendet illeti: a részvételi jelentkezések értékelését követően, október 19-én küldi el az ÁAK az ajánlattételi felhívást azoknak a jelentkezőknek, akik tovább jutnak a közbeszerzés második fordulójába. Az ajánlattevőkkel lefolytatandó tárgyalások lezárása, valamint a végleges ajánlattételi határidő és az eljárás eredményéről szóló döntés november második felére tehető. A nyertes ajánlattevővel való szerződéskötés december első felében esedékes.

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. közleménye szerint a jelentkezők között cégek, illetve konzorciumok is vannak. Az ÁAK a beadványok értékelését követően, várhatóan október 19-én kéri fel ajánlattételre a második fordulóba jutott indulókat.”

Forrás:
Nyolcan indultak az e-útdíj rendszer kiépítéséért; Privátbankár.hu/MTI; 2012. október 10.