közigazgatási informatikaművelődés

A cél az informatikai projektek gyorsítása

Szerző: 2012. október 15.No Comments

„Az őszi ülésszak során az Országgyűlés Informatikai és Telekommunikációs Albizottsága, valamint a Fidesz Infokommunikációs Munkacsoportja áttekinti az infokommunikációs vonatkozású nagy állami projekteket – olvasható Koszorús László, az Információs és telekommunikációs albizottság elnökének és Oroján Sándor, a Fidesz Infokommunikációs Munkacsoportja ügyvivőjének közös közleményében.

A következő néhány hónapban a projektekért felelős szervek állami vezetők bevonásával kívánják segíteni a még be nem fejezett, főként uniós forrásból megvalósuló fejlesztések felgyorsítását. A Fidesz álláspontja szerint Magyarország érdeke, hogy az uniós pénzügyi ciklus végéhez közeledve a forráslehívás felgyorsuljon, és minden rendelkezésre álló uniós támogatást a magyar közigazgatás és az infokommunikációs szektor javára használjunk fel.

Az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program keretein belül több tízmilliárd forintnyi forrásból valósulhatnak meg az adminisztrációt egyszerűsítő, modernizáló projektek, mint például a központi szolgáltatási központ létrehozása vagy a hiteles elektronikus dokumentumcserét lehetővé tevő informatikai rendszer.

Az albizottság a fenti projektek monitorozása mellett kiemelt figyelmet fordít az elektronikus információbiztonságról szóló törvény megalkotására, hiszen a kiberbűnözés egyre nagyobb méreteket ölt világszerte és hazánkban is. Az Országgyűlés felelőssége, hogy ezzel szemben védelmet nyújtson Magyarország polgárainak.

Az albizottság napirendre fogja venni a digitális átállás kérdését, és tájékoztatást kér a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság részéről az átállás előrehaladásáról.

A közeljövőben zajlanak majd a digitális szakadékot csökkenteni hivatott felnőttoktatási és generációk közötti együttműködést támogató projektek is; az albizottság az ősz folyamán a programot lebonyolító állami intézmények vezetőivel közösen tekinti majd át a képzések eredményeit.

A Fidesz Infokommunikációs Munkacsoportja szerdai ülésén az érintett minisztériumok beszámolót tartottak a 10,44 milliárd forintnyi uniós forrásból megvalósuló oktatásinformatikai fejlesztésről (TIOP 1.1.1.). A munkacsoport szerint a projekt megvalósítása során fontos, hogy az iskolákba olyan tanulói laptopok kerüljenek, amelyek megfelelnek a fokozott tantermi igénybevétel minőségi követelményeinek, és az eszközökre nyílt forráskódú szoftverek is választhatók legyenek. A munkacsoport üdvözölte a pályázati kiírás technológiasemlegességét, és arra kérte az érintetteket, hogy annak érvényesülését a megvalósítás során is biztosítsák. Mindezek mellett a munkacsoport jelezte, hogy szeretné, hogy – a Fidesz politikájával összhangban – minél több hazai kis-és közepes vállalkozás kapjon szerepet a projekt megvalósításában.”

Forrás:
A cél az informatikai projektek gyorsítása; Fidesz.hu; 2011. október 11.