művelődés

Séták a történelemben – itt a Google Kulturális Intézet

Szerző: 2012. október 15.No Comments

„Újabb virtuális történelmi gyűjtemények egész sorával építi tovább kulturális háttérországát a Google. Az internetes óriáscég végtelen lehetőségeivel ismét egy reményteli, ám korántsem teljes projektet indított el.

A Google Cultural Institute célja, hogy megőrizze és terjessze a kultúrát az online világban – mondja az intézmény részéről Mark Yoshitake a bemutatkozó videóban. Elárulja: sok dokumentumot eddig nem láthatott a nagyközönség, mivel magánkézben vagy archívumok mélyén lapultak eddig. Több mint negyven virtuális kiállítás tekinthető meg már most a gyűjteményben, amit a Google első körben 18 partnerrel együttműködve hozott létre, az Africa Media Online-tól a LIFE magazin fotógyűjteményén keresztül a Lengyel Történeti Múzeumig. Kurátorokkal, történészekkel és más szakértőkkel működtek együtt, hogy a felvetett témák igazi – és igaz – történetekké álljanak össze. Yoshitake megerősíti: a Google-nek megvan hozzá a technikai tudása és rendszere, hogy az intézmények maguk dolgozhassák fel a segítségükkel a gyűjteményeiket. Jesse Alter, a brit Imperial War Museum munkatársa a gyűjtemény globális fókuszát hangsúlyozza. Obenawa Amponsah, a Google-lel együttműködő a Steve Biko Foundation képviseletében arra hívja fel a figyelmet, hogy a gyűjtemény segítségével visszamehetünk a történelemben, és megláthatjuk, mi történt, és mi annak a jelentősége a mai világban.

Az internetes óriáscég új gyűjteményében sokszínű anyagot láthatunk, amely az elmúlt száz év sorsfordító világeseményeire, főképp a nyugati, angolszász nemzetek számára érzelmileg, lelkiismeretileg fontos témákra koncentrált, nem kevés érzelmi töltettel átitatva őket. A huszadik század elejéről a letűnt kelet-ázsiai monarchiák világát, az I. világháború frontvonalbeli és hátországi jeleneteit, a világháború legfontosabb politikai szereplőit ismerhetjük meg. A ’45-ig terjedő időszakból a nácik felemelkedésére és a zsidóság tragédiájára koncentráltak, és külön gyűjteményt szenteltek a normandiai partraszállásnak is. A háború utáni évtizedekből II. Erzsébet brit királynő megkoronázására, az olasz Dolce Vita éveire, a nyugati ’68-as mozgalmakra is kitértek. Nagy hangsúlyt helyeztek a dél-afrikai apartheid rendszer és Nelson Mandela történetére is. A gyűjteményben nagy felbontású archív fotográfiák, videók, nagy idők tanúival készült interjúk láthatók, de ugyanúgy olvashatunk kézzel írt naplókat, visszaemlékezéseket, vagy hivatalos írásos dokumentumokat is.

A Google Cultural Institute egy újabb ígéretes kezdeményezés arra, hogy a világ eseményeit, a történelem és a kultúrtörténet legfontosabb pillanatait izgalmasan, kiváló minőségben prezentálják az internethasználók – immár – milliárdjainak. A folyamatosan növekvő Google Art Project után remélhető, hogy a Cultural Institute is hamarosan kibővíti tematikáját: az első körben bemutatott, valóban fontos témák mellett egyelőre teljes világrészek történelmi sorsfordítói hiányoznak Dél-Amerikától Kelet-Európáig, a megvalósult kommunizmus nagyon sok tanulsággal szolgáló történetéről nem is beszélve. A Google lehetőségei végtelenek, kíváncsian várjuk az újabb fontos projekt folytatását.”

Forrás:
Séták a történelemben – itt a Google Kulturális Intézet; Rajcsányi Gellért; Magyar Nemzet; 2012. október 12.