Skip to main content
gazdaságinformatikatávközlés

Kiszámíthatóbb szabályozási környezetet és stratégiai együttműködést vár az informatikai és távközlési szektor a kormánytól

Szerző: 2012. november 16.No Comments

„Az IVSZ szerint a magyar szoftverexportőrökkel érdemes stratégiai szövetséget kötnie a kormánynak

Mintegy 5 milliárd forint veszteséget könyvelhettek el a hazai kis- és közepes informatikai vállalkozások a játékgépekkel kapcsolatos, egymással ellentétes parlamenti döntések miatt – közölte Laufer Tamás az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) elnöke. Emlékeztetett arra, hogy a törvényhozás szűk egy éve informatikai fejlesztésekre sarkallta a piac szereplőit, ám idén megtiltotta a működésüket. Az ilyen döntési folyamatok is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az egyébként is jelentős szakemberhiánnyal küzdő szakma egy része elhagyja az országot – tette hozzá. Pedig a szakember szerint az informatikai és távközlési szektor főszerepet játszhatna a magyar szakképzett munkaerő itthon tartásában.

Egyre nagyobb problémát okoz Magyarországon és ezen belül a kiemelten szaktudás igényes hazai IKT-szektorban a jól képzett szakemberek, ezen belül a frissen végzett diplomások hiánya, elvándorlása, ami tovább gyengítheti az egyébként is régóta szakember hiánnyal küszködő szektort. Emiatt komoly beruházásoktól is eleshet Magyarország, például azért mert a nemzetközi cégek egyre több infokommunikációs termék gyártását hoznák vissza elsősorban a nehezen áthidalható kulturális különbségek miatt a távol-keletről a kelet-közép-európai térségbe.

Laufer Tamás azt javasolja, hogy a kormány az összességében 100 milliárd forint értékben exportáló szoftverfejlesztő cégek csoportjával kössön stratégiai megállapodást.

„Egy modern munkalapú társadalomnak erős pillérét kell, hogy képezze a magasan kvalifikált, minőségi munkavégzés. Magyarország nem mondhat le a fejlődésről, a haladásról, a világ modern közművéről, az internetről. Magyarország nem engedheti meg magának, hogy a világ technológiai fejlődésével ne tartson lépést. Gyengélkedő informatika és távközlés esetén nincs jövő, nincs fejlődés.” – hangsúlyozta a szövetség elnöke.

Ha a hazai IKT szektor nem tud a megfelelő ütemben fejlődni és beruházni, nem fog tudni megfelelő ütemben új munkahelyeket kialakítani és jól képzett szakembereket itthon tartani egy olyan ágazatban, amelynek technológiai vezető szerepe és ezért a fejlődésre gyakorolt szerepe az egész világra jellemző.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági államtitkár Laufer Tamás felvetésére reagálva az IVSZ-t felkérte, hogy delegáljon tagokat a kormányközi vegyes-bizottságokba. Ez egy első és fontos lépés lehet abban, hogy szoftverexporttal foglalkozó hazai cégek számára új üzleti lehetőségek nyíljanak, például az Azerbajdzsánban, Kínában, Oroszországban és Szaúd-Arábiában felállított kereskedőház révén, vagy az egészségügyi informatika fejlesztésében, valamint a kormány által nemrégiben Kuvaitban kötött innovációs együttműködésben.”

Forrás:
Kiszámíthatóbb szabályozási környezetet és stratégiai együttműködést vár az informatikai és távközlési szektor a kormánytól; Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetsége; 2012. november 15.