Skip to main content
közigazgatási informatika

A XI. kerület a Google felhőalapú megoldásait fogja használni

Szerző: 2012. december 5.november 26th, 2013No Comments

„Közép-Kelet-Európában először Újbudán kezdődik meg a felhőalapú, lakosságközpontú ügyintézés bevezetése. Az egyedülálló fejlesztés első lépéseként a Revevol által fejlesztett Google App Engine-en és Google Dokumentumokon alapuló testületi rendszert hoztak létre, amely már önmagában egy tonnával csökkenti az évi papírfelhasználást.

A Google felhőalapú megoldásainak teljes körű önkormányzati alkalmazásáról írt alá megállapodást szerdán Przemek Sienkiewicz, a Google Enterprise Közép-Kelet-Európáért, Oroszországért és a FÁK államokért felelős vezetője és Hoffmann Tamás Budapest Főváros XI. Kerület Újbuda polgármestere.

A Google a közigazgatási szférában Közép-Kelet-Európában először az Újbudai Önkormányzattal köt megállapodást. A XI. kerületi önkormányzat több tízmillió forintos megtakarítást remél a megállapodástól.

Első lépéseként a Revevol közreműködésével egy olyan Google App Engine-en és Google Dokumentumokon alapuló testületi támogató rendszer használatát vezették be a polgármesteri hivatalban, amely digitalizálja a teljes dokumentumkezelést.

Az itt dolgozó mintegy száz köztisztviselő, valamint a képviselő-testület tagjai már most használják a megoldásokat, melyekkel a hivatal papírfelhasználása évi egy tonnával csökken – írta közleményében az önkormányzat. A jövőben nem csupán a polgármesteri hivatal, de az összes önkormányzati intézmény és vállalkozás dokumentum-kezelése a felhőalapú rendszer részévé válhat.

„Forráshiányos időkben különösen fontos minden önkormányzat számára, hogy megfelelő megtakarítási lehetőségeket találjon” – mondta Hoffmann Tamás polgármester. „Olyan korszerű megoldásokat kell találni, amelyek nem csupán olcsóbbá teszik az önkormányzat és intézményeinek működését, de egyúttal növelik a közigazgatási szolgáltatások színvonalát, egyszerűbb és gyorsabb ügyintézést tesznek lehetővé a polgárok számára.”

„A Google Apps olyan internetalapú irodai alkalmazásokat kínál, amelynek segítségével a közigazgatásban egyszerre lehet hatékonyabbá és olcsóbbá tenni a munkát” – emelte ki Przemek Sienkiewicz. Az e-mailek, a naptárak, a dokumentumok bárhonnan, bármilyen eszközről – mobiltelefonról, irodai vagy otthoni számítógépről – elérhetőek.

A jogosultságok könnyen és egyszerűen kezelhetőek, és csak az fér hozzá az adatokhoz, akinek erre joga van: a rendszer teljes körű biztonságot és védelmet garantál. A felhő alapú rendszerben folyamatos a biztonsági mentés, követhetőek a változások és változtatások.

A Google Apps lehetőséget teremt arra is, hogy egymástól távol lévő egységek közösen dolgozzanak egy adott dokumentumon, könnyen és gyorsan megosszák egymással az adatokat. A felhő alapú rendszer alkalmazásával az önkormányzat mentesül a számítógépes programok folyamatos megújításának és a szerverek fenntartásának és működtetésének költségeitől is – ezzel nem csupán beruházási kiadásait mérsékli, de jelentősen csökkenti saját áramszámláját is.

A megállapodás értelmében a Google Enterprise átfogó tanulmányt készít arról, hogyan érhető el az önkormányzathoz tartozó intézmények rendszereinek integrációja, milyen alkalmazásfejlesztések szükségesek mindehhez, hogyan valósítható meg a felhőalapú kommunikáció az újbudai intézményekben, és milyen megoldásokkal lehet a lakossági ügyintézésben is alkalmazni a korszerű technikát.

„Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban számtalan közigazgatási szervezet alkalmazza sikerrel a Google Apps megoldásait, amelyek most először jelennek meg a magyar, és a közép-kelet-európai közigazgatásban. Nagyon örülünk, hogy Újbuda önkormányzata minket választott a testületi rendszer fejlesztésére. Véleményünk szerint a megállapodás nyomán Újbuda önkormányzata a magyarországi közigazgatás modernizálásának iskolapéldája lehet” – tette hozzá Boscha István, a Revevol ügyvezető igazgatója.”

Forrás:
Újbuda úttörő lesz Kelet-Európában; HVG.hu; 2012. december 5.