Skip to main content
informatika

Élesben is elindult a HP infrastruktúrafelhője

Szerző: 2012. december 7.No Comments

„A Frankfurtban zajló Discover rendezvényen jelentette be a HP nyilvános infrastruktúrafelhőjének indulását. Már nem béta többé a HP Cloud.

Új szereplővel bővült az infrastruktúraszolgáltatói piac, a HP is bejelentkezett a területen elköltött dollármilliárdok egy szeletéért. A Gartner szeptemberi elemzése szerint az infrastruktúra a leggyorsabban növekedő szegmense a cloudszolgáltatásoknak, 2011-ben a teljes piac 4,3 milliárdos volt, idén azonban már eléri a 6,2 milliárd dollárt. A HP is beszállt.

A kaliforniai informatikai vállalat még 2011 őszén jelentette be, hogy infrastruktúraszolgáltatóvá válik, idén tavasszal pedig nyilvános bétában is elindul a HP Cloud. A szolgáltatás alapját az OpenStack szoftverrendszer adja, amely KVM-mel virtualizált ProLiant szervereken fut – a hálózati eszközök és tárolók szintén a HP-tól származnak. A vállalat szerint a nyílt forrású OpenStack és szabványos API-k használatának előnye a „vendor lock-in”, azaz szállítófüggőség kiküszöbölése – az ügyfél bármikor átállhat másik (OpenStack-alapú) szolgáltatásra, például a RackSpace-ére…

A Compute Cloudon számos közösségi Linux (Fedora, Debian, CentOS, Ubuntu) disztribúció és a Windows Server 2008 és R2 érhető el, hiányoznak azonban a nagy kereskedelmi disztribúciók, a Red Hat és a SUSE Linux Enterprise Server. A Windows Server 2012 támogatásán „még dolgoznak”. A HP 99,95 százalékos rendelkezésre állást vállal a felhőjében, ami havi 22 perces nem tervezett leállást jelent. A tényleges szolgáltatási szint csökkenésével a HP jóváírást ad a havidíjból, amely elérheti a 30 százalékot is, ha a rendelkezésre állás 99 százalékra csökken…”

Forrás:
Élesben is elindult a HP infrastruktúrafelhője; Bodnár Ádám; HWSW.hu; 2012. december 6.