közigazgatási informatika

Webalapú agrárstatisztikai rendszer készül

Szerző: 2012. december 18.No Comments

„ Webalapú, egységes agrárstatisztikai információs rendszer fejlesztését indítja el az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) – közölte az intézet hétfőn.

A közlemény szerint a cél, hogy a jelenleg papíron történő adatgyűjtést korszerű, interneten elérhető rendszer váltsa fel, amely összehangoltan működik a Piaci Árinformációs Rendszerrel (PÁIR), valamint a vágóhídi minősítési adatok nyilvántartásának és feldolgozásának informatikai rendszerével (OVMR). A projekt az Európai Unió 497,6 millió forintos támogatásával, a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködésével valósul meg.

Az Agrárstatisztikai Információs Rendszer statisztikai adatgyűjtési feladatokat lát el az Országos Statisztikai Adatgyűjtési Program keretében. Ez az adatgyűjtés részben EU-s előírások alapján kötelező, részben pedig az állami intézményrendszeri és a szakmai, kutatói igények kielégítését szolgálja. A jelenleg használt agrárstatisztikai rendszer technikailag elavult, a papíralapú kérdőíveket postai úton küldik ki, és postai úton vagy faxon fogadják – közölte az AKI.

A most induló projekt célja, hogy megkönnyítse az ágazati szereplők, az agrárirányítás és az agrárkutatás munkáját a feldolgozott információk széleskörű hozzáférésének biztosításával, a különböző felhasználói csoportok – termelők, feldolgozók, szakmai szervezetek, irányító szervek – döntéshozatali mechanizmusának megalapozásával és elősegítésével. A fejlesztés a szarvasmarha vágóhidak számára egyszerűbbé teszi az Európai Bizottság által előírt árinformációk előállítását.

A fejlesztések eredményeképpen csökkennek az adatszolgáltatók terhei, javul és felgyorsul a rendszerek közti adatáramlás. Mindez segíti a mezőgazdasági termelők informáltságát, növekszik a jelenleg meglevő állami információs rendszerek és adatbázisok közhasznúsága, végső soron az információ kihasználtsága a hazai mezőgazdasági termelők körében – tájékoztatott az AKI. A projekt támogatási szerződését december első hetében írták alá, az egységes rendszer legkésőbb 2013. december 31-re készül el.”

Forrás:
Webalapú agrárstatisztikai rendszer készül; SG.hu/MTI; 2012. december 17.