Skip to main content
közigazgatás: magyar

Még meg sem kapták a milliókat, máris elvitte az adósság

Szerző: 2013. január 4.No Comments

„A belügy- és nemzetgazdasági miniszter döntött az önhiki-támogatások második és harmadik üteméről, így országos szinten 1637 települési önkormányzat közel 28 milliárd forintot kapott. Megyénkből negyvenhét helyre jut a támogatásból.

Minden egyes pályázó település, szám szerint 1637 önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzat kapott a Belügyminisztérium támogatásából, összesen 27 milliárd 996 millió forint összegben – jelentette be a kormány múlt héten. A röviden csak önhikiként emlegetett támogatásból negyvenhét Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat is részesült. Néhány településen ezek a milliók segíthetnek elkerülni a csődöt, máshol egyelőre még csak számolgatják, mire lehet elég a most kapott pénz.

– Ez a hatmillió forintot lényegében úgy kaptuk, hogy rögtön utaltuk is tovább a Remondis felé – árulta el a Szászberekre utalt összeg sorsát a falu polgármestere. – A céggel szembeni tartozásunk miatt ugyanis már az adósságrendezései eljárás réme fenyegetett. Úgy néz ki, ezt az önhiki-támogatás segítségével sikerül elkerülnünk, ami azt jelenti, hogy viszonylag nyugodtan vághatunk neki a 2013-as évnek – tolmácsolta reményeit Alapi József.

Nagyságrendekkel több pénzt, 227 millió forintnál is többet kapott Alattyán. A jászsági településen a szennyvízberuházás kapcsán a Magyar Államkincstárral szemben 2007 óta fennálló fizetési kötelezettség kiegyenlítését szolgálja az önhiki összege – tudtuk meg Dalmadi Tiborné polgármestertől. Összesen 227 millió 400 ezer forintos kötelezettségről van szó, amelyet a Kúria határozata értelmében mindenképpen ki kellett fizetnie a településnek.

– Az összeg reggel megérkezett az önkormányzat számlájára, és kilenc órakor már tovább is utaltuk az államkincstár felé – mondta a falu választott vezetője a múlt héten. – Óriási teher volt ez az önkormányzat és az egész település vállán, ami miatt nem tudtunk fejlesztéseket sem tervezni, nem tudtunk pályázni, mert esély sem volt az önerő kigazdálkodására. Valóban nagy segítséget jelentett a településnek ez az összeg, mert aligha lett volna forrás másként a kötelezettség kifizetésére az elkövetkező hónapokban, években sem – tette hozzá.

Ezzel szemben Tiszasülyön még nem tudják, mire jut a támogatás 27,5 milliós összegéből, Pollák Tibor polgármester elmondása szerint ugyanis még óriási számolgatásban vannak a jövő évi költségvetés kapcsán.
– Azt azonban el kell mondanom, hogy ez az összeg még így látatlanban is rendkívül nagy segítségnek tűnik – mondta lapunk megkeresésére a Tisza-menti település első embere. – Azt azonban már most el tudom mondani, hogy természetesen könnyen megtaláljuk majd a helyét a pénznek a költségvetési tételek között – tette hozzá a második ciklusát töltő településvezető, aki nem győzte hangsúlyozni, hogy látatlanban is milyen nagy segítség ez a támogatás Tiszasülynek.

Kengyel polgármestere, Nagy Szilárd szintén örömét fejezte ki a támogatással kapcsolatban.

– Az év végére összegyűlt néhány kifizetetlen számlánk, ezeket például sikerül kiegyenlíteni ebből a 30 millió 500 ezer forintból – mondta a kengyeli vezető. – Ezen felül természetesen minél nagyobb összeget szánunk tartaléknak is, hiszen egyelőre még nem tudjuk, mennyire lesz nehéz pénzügyi szempontból a jövő év. Két nagy beruházásba is belekezdünk jövőre, az óvodára és a szennyvízzel kapcsolatos fejlesztésekre is komoly forrásokat kell elkülönítenünk – tette hozzá Nagy Szilárd.

Megyénkben az ezerkétszáz lelkes Nagyiván kapja a legkevesebb támogatást, 3 millió 700 ezer forintot, országos szinten pedig a harmincöt főnek otthont adó Zala megyei Ramocsa található a lista végén 164 ezer forinttal.”

Forrás:
Még meg sem kapták a milliókat, máris elvitte az adósság; szoljon.hu; 2012. december 30.