közigazgatás: magyar

Fél évszázad legmélyebb és legátfogóbb reformja teljesedik ki Magyarországon

Szerző: 2013. január 4.No Comments

„Bő fél évszázad legmélyebb és legátfogóbb reformja teljesedik ki Magyarországon a január elsejével újraindult járási rendszer kialakításával – jelentette ki Navracsics Tibor szerdán Zalaegerszegen, a zalaegerszegi járási hivatal megnyitóján.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter elmondta: az államreformnak nem az állam átalakítása a célja, az csupán az eszköz, a cél egy olyan államigazgatás, egy olyan állam kialakítása, amely azokat a polgárokat szolgálja, akiknek az adóforintjaiból működik.

Az államnak pedig „nem lehet más célja, minthogy segítse Magyarország polgárainak érvényesülését”. A 2010 óta zajló átalakítási folyamat „nemcsak az intézményépítés, az államigazgatás területén, de a jogalkotásban és az állami működés kultúrájában is újabb és újabb eredményeket ért el”.

Navracsics Tibor szerint a minisztériumi rendszer, a területi államigazgatás, a megyei kormányhivatalok és a járási hivatalok létrejötte, a kormányablakok rendszerének kialakítása és hálózatának elterjesztése, továbbá az igazságszolgáltatási reform is olyan folyamat, „amelyek a polgárbarát Magyarországhoz, a polgárbarát államhoz vezetnek el minket”.

A miniszterelnök-helyettes hozzátette: nemcsak a járási hivatalok kezdik meg működésüket a mai nappal, de az igazságszolgáltatáson belül a közigazgatási bíráskodás is az eddigieknél erősebb intézményi keretek között, a korábbi munkaügyi bíróságokkal közös, elkülönült szervezetrendszerben működik majd.

Navracsics Tibor kifejtette: a járási hivatalok indulásával az önkormányzatok működése is új értelmet nyer, jobban koncentrálhatnak a közösségek, polgárok, a helyi közösségi ügyek szolgálatára. Az adósságkonszolidáció révén a felszabaduló anyagi forrásokkal jobban tudják érvényesíteni saját közösségi célkitűzéseiket.

Rigó Csaba, a Zala Megyei Kormányhivatal vezetője arról beszélt, hogy a megyében hat járás jött létre, 2013 végéig pedig legalább tíz településen működik majd kormányablak. A zalaegerszegi járáshoz 84 település 104 ezer lakója tartozik, kereteiben működik mostantól a zalaegerszegi kormányablak, valamint a zalaegerszegi, a pacsai és a zalalövői okmányiroda.

Gyutai Csaba, Zalaegerszeg polgármestere (Fidesz-KDNP) azt mondta: „nekünk az volt a feladatunk, hogy segítsük a polgárbarát ügyintézés feltételeinek megteremtését”, amelyet a polgármesteri hivatalból ide átkerült dolgozók a korábbi hivatali rendben is jó színvonalon végeztek.

A megnyitó végén Veres András szombathelyi megyés püspök szentelte fel az épületet.”

Forrás:
Fél évszázad legmélyebb és legátfogóbb reformja teljesedik ki Magyarországon; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2013. január 2.