Skip to main content
gazdaság

Problémák az e-útdíj körül – A Getronics időt kér

Szerző: 2013. január 7.No Comments

„A Magyar Nemzet értesülései szerint ismét csúszik az e-útdíj aláírása – immár azonban a projektet elnyerő Getronics miatt. Ám egy mai közleménye szerint a T-Systems sem küzd tovább az igazáért – és a projektért.
A Magyar Nemzet több, egymástól független piaci forrásból is úgy értesült, hogy a tenderen győztes Getronics Magyarország Kft. a szerződéskötés elhalasztását kérte január közepéig. A szerződéskötést eredetileg december 27-re ütemezték, akkor azonban a T-Systems előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be, ami miatt a szerződéskötés időpontját el kellett halasztani.

A kormányközelinek mondott napilap értesülései szerint a mostani halasztás maga a győztes cég kérte. Ez azt jelentheti, hogy az e-útdíj bevezetése csúszhat, hiszen szakértők már a pályat kiírásakor felhívták a figyelmet: világcsúcs lenne az ennyire rövid határidejű bevezetés.

Ezzel a halasztással kétségessé vált, hogy az eredetileg tervezett július 1-i határidő sikerül beüzemelni a rendszert, melytől fél év alatt 75 milliárd költségvetési bevételt remélt az állam.

A T-Sytems kételyei A fejlemények függvényében különösen érdekes a T-Systems egy mára időzített közleménye. Mint emlékezetes, a pályázaton alulmaradt T-Systems még decemberben iratbetekintést kezdeményezett a győztes pályázatba. Akkor ezt az Állami Autópálya Kezelő Zrt. (AÁK) elutasította, mivel a pályázaton alulmaradt cég szerinte olyan tartalmi részbe kívánt betekintést nyerni, melyet a Getronics üzleti titoknak minősített. Az AÁK állítása szerint egyébként valamennyi induló – így a Getronicshoz hasonlóan a T-Systems is – ugyanazt a tartalmi részt nyilvánította üzleti titoknak az ajánlatában. Ez vélhetően a rendszer pontos műszaki tartalma volt.

A cég mai közleménye leszögezi: az ajánlatkérő ÁAK a Getronics Magyarország Kft. nyertes ajánlata mellett egyedül a T-Systems Magyarország Zrt. ajánlatát tartotta érvényesnek.

„A T-Systems Magyarország álláspontja szerint kérdéses lehet a Getronics Magyarország Kft. által adott ajánlati ár mellett, a megrendelő által elvárt határidőre és műszaki tartalommal az elektronikus útdíj rendszer kiépítését megvalósítani. Ezért a T-Systems Magyarország Zrt. az eredményhirdetést követően iratbetekintést kezdeményezett annak érdekében, hogy meggyőződjön a nyertes ajánlat kiírásnak megfelelő, elégséges műszaki tartalmáról” – fogalmaz a közlemény.

Az iratbetekintés során azonban cég munkatársai nem nyertek betekintést a nyertes ajánlat azon részébe, amelyet a Getronics Magyarország és az ÁAK üzleti titokként kezelt, és amely elsősorban az e-útdíj rendszer műszaki tartalmára vonatkozik. A T-Systems emiatt kérte az előzetes vitarendezést, amelyet azonban az AÁK elutasított.

Békében elengedik? A T-Systems ennek ellenére végül úgy döntött, hogy nem fordul a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. Indoklásuk elég érdekes egy profitorientált vállalkozástól: nem kívánják akadályozni az elektronikus útdíj rendszer 2013. július 1-i határidőre való megvalósulását, „amelynek betartására a kormány kiemelt prioritásként tekint, mert a rendszer működésével jelentős mértékben járul majd hozzá a 2013-as és a következő évek központi költségvetésének bevételi oldalához.”

Miközben a cég sok sikert kíván a projekthez a rész vevők feleknek, ismét hangsúlyozza, hogy „rendelkezik az e-útdíj kiépítéséhez szükséges kompetenciákkal, az alkalmazható technológiával és az ajánlatkérő által megkövetelt referenciákkal is, így az általa ajánlott technológiai megoldás szállítását továbbra is vállalni tudja, amennyiben a körülmények szükségessé tennék azt.””

Forrás:
Problémák az e-útdíj körül; Bitport; 2013. január 3.