közigazgatás: magyar

Zala megye a hit évében: számít a püspök véleménye

Szerző: 2013. január 12.No Comments

„Nemcsak költségvetési, hanem szakmai tényezők is indokolták a magyar államigazgatás újjászervezését. A kormány a nemtelen belföldi és külföldi támadások ellenére eltökéltnek bizonyult: a 2012-re kiszabott munkát maradéktalanul elvégezte. A kötelező feladatokon túl a Zala Megyei Kormányhivatal a keresztény hit fontosságát állította előtérbe: a járási hivatalok megáldása mellett kikérték a püspök véleményét, továbbá támogatják az útszéli keresztek felújítását. A Rádió Orient műsorában Rigó Csaba kormánymegbízott értékelte a 2012-es évet.

A 2012-es év során sok nemtelen támadás érte a kormányt. A külföldi és belföldi kritikák ellenére zökkenőmentesen haladt a munka, a kormány eltökéltnek bizonyult. Rigó Csaba a Rádió Orient műsorában elmondta, évtizedek óta nem volt olyan magyar politikai vezetés, amely neki mert volna látni a nagy rendszerek átalakításának. „Nemcsak költségvetési, hanem szakmai tényezők is indokolták a reformokat. Jó részt venni a munkában, mivel sorra jönnek az eredmények. Ennek ellenére nehéz évet tudunk magunk mögött, többet kellett dolgozni, szemléletet kellett váltani” – emelte ki a Zala Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottja. A vendég hozzátette, a 2012-re kiszabott munkát elvégezték, azonban 2013-ban még sok feladat áll előttük.

Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége kiemelte, az adófizető polgár igényei az elsők. Az ügyfelek pontosabb, precízebb és barátságosabb államigazgatást várnak el. Az elégedettség hiába van folyamatosan 90 százalék fölött, napról napra van mit javítani. „A Kormányablakokban országosan eddig 500 ezer állampolgár jelent meg, Zalában pedig közel 40 ezer”
– mondta a kormánymegbízott.

A védelemigazgatás 2012. január 1-jétől a megyei önkormányzatok elnökétől a kormánymegbízottakhoz került. Rigó Csaba elmondta, a kolontári és devecseri katasztrófa rávilágított arra, hogy a katasztrófavédelem rosszul szervezett. Az új struktúrában a szakmai támogatás a Belügyminisztériumtól, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságtól, a Honvédelmi Minisztériumtól, a Közigazgatási- és Igazságügyi minisztériumtól (KIM) és a Nemzetgazdasági Minisztériumtól érkezik. A helyi védelmi bizottság elnökei a polgármesterek helyett a járásvezetők lettek. Munkájukat katasztrófavédelmi szakember, honvédelmi referens és titkár segíti – mutatta be a kormánymegbízott a változásokat.

„A magyar államigazgatás átalakítása során a járási hivatali épületek átadásával fontos állomáshoz érkeztünk. Zala megyében sikerült a keresztény hitűek igényét kielégíteni és valamennyi járási hivatalt megáldatni” – hangsúlyozta a közigazgatási rádió vendége. Rigó hozzátette, az újévi áldás mellett a munkatársak lelki életének ápolása is fontos. Emellett a kormányhivatal minden évben ki fogja kérni a püspök segítségét és véleményét.

A hit évében a kormányhivatal a külterületeken található, útszéli kereszteket is felméri. A helyszínek térképes pontosítása után a hivatal a felújítást támogatók felkutatásában segédkezik. Rigó Csaba elmondta, ez egy felajánlás, egy önként vállalt feladat.

Rigó Csaba elmondta, a KIM-től kapott szakmai koordináció révén nem születhetett rossz eredmény, a feladatot időre sikerült elvégezni. A kormányhivatalok megállapodtak, 2 hónap felkészülési idő volt a járások indulásáig. „Elsőre nem biztos, hogy eltaláljuk az állampolgárok igényeit, de a folyamatos egyeztetéssel igyekszünk minden hibát korrigálni. A polgármesterekkel való konzultáció állandó, célunk, hogy ne veszteségként, hanem profiltisztításként éljék meg az átalakítást. Közös összefogással sikerült lerakni az új államigazgatási rendszer alapjait” – emelte ki.

A Rádió Orient vendége az önkormányzatok adósságállományának kezeléséről is beszélt. A múltat a kormány az adósságkonszolidációval rendezte, míg a jövőben jogszabályokkal határozza meg a munkát. A kormánymegbízott a 2013-as évet munkás és mozgalmas időszakként írta le. „Továbbfejlődik a kormányhivatali rendszer, új szakigazgatási szervek is integrálódhatnak. Felelősségteljesebb és olcsóbb gazdálkodás valósul meg” – zárta szavait Rigó Csaba. ”

Forrás:
Zala megye a hit évében: számít a püspök véleménye; OrientPress; 2013. január 10.