Skip to main content
közigazgatás: magyar

Újkígyós nem létező adósságát is átvállalta az állam

Szerző: 2013. január 18.No Comments

„A Belügyminisztérium weboldaláról letölthető táblázat szerint Újkígyós adósságát is átvállalja az állam. A polgármester szerint nincs adósságuk. A minisztérium szerint a konszolidációs arány-százalék elvi jelentőségű.

Újkígyós város nem tartozik az adósságrendezés körébe vont települések közé, nem bocsátott ki kötvényt, nincs folyószámlahitele, nincsenek több hónapja sorban álló számláink. A szennyvízberuházással kapcsolatosan 2002-ben vett fel az akkori önkormányzat kedvező hitelt, amelynek utolsó 6 millió forint körüli törlesztését 2012. decemberében teljesítettük – tájékoztatta lapunkat Szebellédi Zoltán polgármester.

– Az elmúlt 6 évben a városban az önkormányzat hatáskörében elsősorban pályázati forrásból több mint 600 millió forint beruházás történt, jelenleg körülbelül 750 millió forint értékű beruházásokat készítünk elő, illetve most kerül beadásra egy 300 millió forint értékű energetikai pályázatunk – tette hozzá a városvezető.

– Az előző kormányzat viszont olyan helyzetet teremtett az önkormányzatok életében is, aminek következtében a működés és a beruházások önerejének finanszírozása nekünk is nagy terhet jelentett, jelentős mértékben lecsökkentette Újkígyós Város Önkormányzat tartalékait. Ezért már a legutóbb említett pályázat önerejét nem fogjuk tudni saját erőből teljes mértékben finanszírozni, ebben számítunk az Kormány támogatására – kifejezetten arra tekintettel is, hogy a mostani adósságrendezésbe nem kellett Újkígyóst bevonni – zárta sorait a polgármester.

Hasonló a helyzet Szeghalmon is. Macsári József polgármestere korábban elmondta: egyetlen forint tartozása sincs az önkormányzatnak, mivel nem vett fel hitelt, kötvény sem bocsátott ki. Ezért nem érti, hogy a Belügyminisztérium táblázata szerint az állam minek a 40 százalékát vállalná át.

A Belügyminisztérium válaszolt
Mivel a kormany.hu-n található lista összeállításakor még nem volt ismert, hogy 2012. december 31-én volt-e adósságállománya egy adott 5000 fő feletti településnek, ezért a listán minden települést szükséges volt feltüntetni. A konszolidációs arány-százalék így elvi jelentőségű, azt az önkormányzati beszámolókban szereplő adatok alapján került meghatározásra. Emellett az 5000 fő feletti települések esetében a 2012. december 31-én fennálló adósságállomány a jövőben, 2013 első félévében kerül részben konszolidálásra.”

Forrás:
Újkígyós nem létező adósságát is átvállalta az állam; beol.hu; 2013. január 17.