Skip to main content
Internetközigazgatási informatikapolitikai informatikaszakirodalomtársadalom

Nyílt kormányzat : Együttműködés, átláthatóság és részvétel a gyakorlatban

Szerző: 2013. január 21.No Comments

Az O’Reilly amerikai könyvkiadó cég 2010-ben jelentette meg fontos könyvét a nyílt kormányzás problémáiról Open Government : Collaboration, Transparency, and Participation in Practice címmel. Most az öngyilkosságba menekült Aaron Swartz, aki a könyv egyik szerzője, emlékére az egész könyvet szabadon elérhetővé tették.

Mint ismeretes Swartz, aki az információ szabadságáért küzdő digitális aktivista volt, és súlyos depresszióval küszködött (ettől az ügytől függetlenül), az ellene indult jogi eljárás miatt, amely végén akár 35 évnyi börtönre is ítélhették volna, véget vetett életének. Swartz bűne az volt, hogy polgári engedetlenségből a MIT rendszerét használva letöltötte a teljes JSTOR-adatbázist. A JSTOR a világ egyik legnagyobb tudományos adatbázisa, amely tudományos szakfolyóiratok cikkeit teszi hozzáférhetővé sok-sok évtizedre visszamenőleg, elsősorban oktatási intézményeknek, díjazás ellenében. Bár a JSTOR egyetemi konzorcium kifejezetten nem kívánta Swartz megbüntetését, azonban a túlbuzgó ügyészek, akik tevékenységével az esemény miatt kitört felháborodás nyomán a Kongresszus is foglalkozik, példát akartak statuálni a büntetéssel. Az ügy számos reakciót kiváltott, valószínűleg katalizálni fogja a szerzői jogokkal, az információhoz való szabad hozzáféréssel kapcsolatos problémák megoldására törő kezdeményezéseket. Egyik közvetlen hatása az volt, hogy sokan szabadon hozzáférhetővé tették cikkeiket, műveiket. Ezt a Twitteren jelentették be a #pdftribute jelölést alkalmazva, amit a Google+-t (is) használók szintén átvettek.

Könyvészeti adatok:
cím: Open Government : Collaboration, Transparency, and Participation in Practice
szerkesztők: Daniel Lathrop, Laurel Ruma
kiadó: O’Reilly Media
megjelenés éve: 2010 február
oldalszám: 432

Forrás:
We’re releasing the files for O’Reilly’s Open Government book : A #PDFtribute to Aaron Swartz; Laurel Ruma; O’Reilly Radar; 2013. január 18.
Open Government : Collaboration, Transparency, and Participation in Practice (a könyv hivatalos oldala a kiadónál)
A könyv letöltése pdf, epub (Apple), mobi (Amazon Kindle) formátumban a Githubon
#pdftribute hírek, felajánlások a Google+-on és a Twitteren (folyamatosan bővül)
#PDFtribute automatikusan generált lista a Twitterről
(a listák vegyesek, sokszor csak magát a hírt közlik újra, de elszórva értékes, letölthető kiadványokról is tudósítanak)
Korábbi cikkünk: Öngyilkos lett az adatlopással vádolt aktivista