Skip to main content
közigazgatási informatika

A Microsoft nem adja ki a müncheniek költségmegtakarítását megkérdőjelező HP tanulmányt

Szerző: 2013. január 28.No Comments

„Tavaly év végén Münchenben készült egy kimutatás arról, hogy a város mennyit spórolt a Linuxra és más nyílt forrású szoftverekre való váltással. A dokumentum több mint 10 millió eurós megtakarításról szólt. A Microsoft ezt nem akarta elfogadni, ezért a megbízásából a HP egy tanulmányt készített, amelyben az áll, hogy ha München a Microsoft szoftvereknél maradt volna, olcsóbban megúszta volna, mint a Linuxra migrálással.

A Microsoft megbízásából készült Total Cost of Ownership (TCO) anyagot sem a Microsoft, sem a HP nem adja ki. Azonban a HP adatokat szolgáltatott az esettanulmányból. A HP szerint München több mint 43 millió eurót spórolt volna, ha marad a Microsoft szoftvereknél. Ha München maradt volna a Windows XP-nél és az Office 2003-nál, spórolt volna.

A Microsoft és a HP arra hivatkozik, hogy a tanulmány belső felhasználásra készült, ezért azt nem adják ki.

Vannak, akik megkérdőjelezik a HP megállapításait. Roy Illsley, az Ovum vezető elemzője nem érti, hogy hogyan kerülhet kevesebbe egy Microsoft szoftverekből álló rendszer mint egy Linux szoftverekre épülő. Illsley-nek arra is van tippje, hogy a Microsoft miért nem publikálja a dokumentumot. Illsley azt gyanítja, hogy a Microsoft elolvasta a HP által készített tanulmányt és arra jutott, hogy abban hibák vannak.

Karl-Heinz Schneider, München városi IT szolgáltatójának – az IT@M-nek – vezetője szeretett volna belenézni a tanulmányba. Kérte a dokumentumot a Microsoft-tól, de a vállalat azt nem adta ki neki. Schneider elmondta, hogy azon infók alapján, amelyeket eddig a sajtóból be tudott gyűjteni, komoly kétségei vannak a tanulmány helyességével kapcsolatban.

Részletek a ComputerWorld-ön.”

Forrás:
A Microsoft nem adja ki a müncheniek költségmegtakarítását megkérdőjelező HP tanulmányt; HUP.hu; 2013. január 23.