közigazgatás: magyar

43,5 milliárd forint jut a járási hivatalok működésére

Szerző: 2013. január 28.No Comments

„A járási hivatali rendszer mintája a két éve sikeresen működő kormányhivatali struktúra. A hivatalok 2013. január 2-án zavartalanul kezdték meg működésüket. A Rádió Orient műsorában Zöld-Nagy Viktória a 2013-as év nagy feladatának a rendszer további konszolidációját, és a kormányablakok kialakítását nevezte meg. A helyettes államtitkár további tennivalóként a meglévő rendszerek áttekintését és racionalizálását emelte ki.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) a járási hivatalok 2013. január 2-ai indulása miatt az év végén folyamatosan figyelte a visszajelzéseket, készülve az azonnali reagálásra, az esetleges indulási nehézségek áthidalására. Zöld-Nagy Viktória elmondta, az induláskor az államtitkárságon alig csörrent meg a telefon. „Már ez önmagában nagyon jó visszajelzés volt” – emelte ki a helyettes államtitkár.

A járási hivatalok belső struktúrája tudatosan és világosan felépített. A rendszer mintáját a két éve működő kormányhivatalok adták. Az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége elmondta, a szervezeti integráció nem korlátozza a szakmai önállóságot. „A kormányhivatali struktúra jól bevált, így ez lett a járási hivatal belső struktúrája is” – tette hozzá Zöld-Nagy.

„A jegyzőktől a járási hivatalokhoz kerülő okmányügyintézést végző okmányirodák szervezetrendszere nagyon jól működik. Több mint 10 éves tapasztalat van a folyamatosan fejlődő struktúrában. Ez jó alapot ad a kormányablakok kialakításához és az egyablakos ügyintézéshez is” – emelte ki a közigazgatási rádió vendége. A helyettes államtitkár hozzátette, február elejétől minden megyeszékhely okmányirodájában, majd a teljes rendszer kialakulása után minden kormányablakban reggel 8-tól este 8-ig tart az ügyfélfogadás.

A járási szakigazgatási szervek illetékessége az ügy- és az ügyfélforgalomhoz igazodik.

Zöld-Nagy Viktória elmondta, ebből adódik, hogy például minden járási hivatalnak van gyámhivatali kirendeltsége, azonban ez a munkaügyi központok esetében nincsen így. A jövőben törekvés lesz a szakigazgatási szervek és a járási hivatal illetékességi területeinek minden teljesebb összehangolása – jelentette ki.

Az ügyintézés nem kerül távolabb a polgároktól – hangsúlyozta a Rádió Orient vendége. „Az ügysegédek munkájával az államigazgatási szolgáltatási végpontok széles hálózatát építjük ki. Az ügysegédek jobban le tudnak érni a településekre, mint akár egy-egy körjegyzőség korábban” – magyarázta a helyettes államtitkár.

A járási hivatalvezetők helyetteseit a hivatalvezetők javaslatai alapján nevezik ki. Mindkét pozíció szakmai funkció. Fontos szempont volt, hogy a hivatalvezető szakmailag hozzáértő legyen, éppen ezért a járási törvény képesítési követelményként határozza meg a felsőfokú végzettséget és a legalább 5 éves közigazgatási gyakorlatot. A helyettes esetében a szakmai követelmények még szigorúbbak: a járási törvény speciális szakképesítéseket ír elő.

A Kormány határozott célkitűzésének eredményeként törvény rögzíti, hogy az önkormányzatoktól átkerülő köztisztviselők megtarthatják illetményüket. Az illetmények továbbvitele egészen a munkaköralapú bérezés bevezetéséig működhet – jelentette ki a vendég. Zöld-Nagy ezután a vagyonátvétel kérdéseire tért át. Eddig is volt törvényi garancia arra, hogy az államigazgatási szervek ingyen használhassák az állami feladatok ellátást szolgáló önkormányzati ingatlanokat, ez a járási hivatalok esetében sincs másképp.

A járási hivatalok a kormányhivatalok részei, így költségvetésük nem külön tételként jelenik meg. Zöld-Nagy kiemelte, a járási hivatalok működésére 43,5 milliárd forintot különítettek el. Ez az államigazgatási szervek között a működési költségek átlagát, középszintjét sem éri el. „A jövőben dolgozunk a működés további racionalizálásán, amely a működési költségek lefaragását teszi lehetővé. Ez például az informatikai rendszerek egységesítésével, a szakhatósági megkeresések mellőzésével vagy az ügymenet csökkentésével érhető el” – hangsúlyozta. A központi igazgatás és így az államtitkárság is emellett az eljárások folyamatos egyszerűsítését tervezi. Hozzátette, a kormányhivatalok belső működésének racionalizálása is terítéken van: az államtitkárság a jövőben megvizsgálja van-e még szakmai vagy akár költségvetési tartalék a rendszerben.

A járási hivatalok előkészítésekor a kormányzat a kormányablak rendszerre is készült. Zöld- Nagy Viktória elmondta, 2013-ban ezért már az előzetes felmérések rendelkezésre állnak, a megvalósítás és az informatikai fejlesztés van hátra. A személyi állomány 10 hónapos intenzív képzése február végén indul. „Szükség van az alapos felkészültségre, mivel közel 2500 államigazgatási ügyben kell tájékoztatást, illetve ügyintézési lehetőséget adni” – tette hozzá a vendég.”

Forrás:
43,5 milliárd forint jut a járási hivatalok működésére; OrientPress; 2013. január 21.