közigazgatás: magyar

Ügyfélbarát intézkedések a Veszprémi Járásnál

Szerző: 2013. február 9.No Comments

„Február elsejétől két olyan fontos változás történik a Veszprémi Járásnál, melyek az ügyfélbarát közigazgatás kialakításának újabb lépését jelentik.

A január 31-én tartott sajtótájékoztatón dr. Kovács Zoltán Veszprém megyei kormánymegbízott elmondta, jó ütemben zajlik a közigazgatás reformja, melynek célja a hatékony, pontos és barátságos állam megteremtése. Ezt a célt szolgálja a Veszprémi Járásnál február elsején bekövetkező két változás is: a veszprémi okmányiroda hosszított nyitva tartása, illetve a Veszprémi Járási Hivatal Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalának egy épületbe történő költözése.

A közigazgatás-fejlesztési program eddig megvalósult elemeit – a minisztériumok számának csökkentését és átszervezését; megyei közigazgatási hivatalok és kormányhivatalok létrejöttét; kormányablakok megnyitását; járások megalakulását – követően 2013. év végére kiépítésre kerül az országos Kormányablak-hálózat. Októbertől Veszprém megyében 15 helyen lesz majd elérhető ezáltal az egyablakos ügyintézés a kormányhivatal integrált ügyfélszolgálati irodáiban.

Az ügyfélbarát ügyintézés erősítésének érdekében, a Kormányablak-hálózat országos kiépítését előzi meg az az intézkedés, melynek értelmében februártól a megyeszékhelyeken működő okmányirodák – így a veszprémi okmányiroda is – a kormányablakok ügyfélfogadási idejéhez hangoltan tartanak nyitva. Ennek megfelelően február 1-jétől a Veszprémi Járási Hivatalhoz tartozó veszprémi okmányiroda munkanapokon, hétfőtől-péntekig, 8:00 és 20:00 óra között tart ügyfélfogadást. „Az új nyitva tartással az állampolgárok igényeihez igazítjuk a szolgáltatást, akiknek így nem kell szabadságot kivenniük ahhoz, hogy ügyeiket intézhessék.” – mondta el a sajtótájékoztatón Wolf Zsuzsanna Veszprémi Járási Hivatal Okmányirodai Osztályának vezetője, aki azt is hangsúlyozta, hogy érdemes a délutáni órákat kihasználni az ügyintézésre, hiszen akkor lényegesen kisebb az ügyfélforgalom, mint a reggeli órákban.

Szintén az ügyfélfogadás hatékonyságának növelése érdekében kerül egy épületbe a korábban 3 helyszínen – az Óváros tér 9., Megyeház tér 1. és a Vörösmarty tér 4. szám alatt – működő Veszprémi Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatal. Február 1-jétől új helyszínen, Veszprém, Radnóti tér 2/B. szám alatt fogadja az ügyfeleket a járási szakigazgatási szerv, hétfői és szerdai napokon 8:00 és 16:30 óra között…Ahogy azt a hivatal vezetője, Dencs Tibor a sajtótájékoztatón elmondta, a hivatal integrálja a hatáskörébe tartozó építésügyi hatósági, építésfelügyeleti és örökségvédelmi feladatokat.

A sajtótájékoztatón a Veszprémi Járási Hivatal vezetője, Dr. Bita József számolt be a hivatal első havi működésének tapasztalatairól, aki szerint a kezdeti tapasztalatok bíztatóak, hiszen az ügyfelek hamar megismerték az új rendszert és növekedett az ügyfélforgalom. Kiemelte még az ügyfélbarát ügyintézést, amit nem csak a mostani hosszított nyitvatartás indokol, hanem az elektronikus alapú építési engedélyezési eljárás lehetősége is, az ún. ÉTDR rendszer.”

Forrás:
Ügyfélbarát intézkedések a Veszprémi Járásnál; Veszprém Megyei Kormányhivatal; 2013. február 1.