Skip to main content
közigazgatás: magyar

Navracsics szerint nincs korrupció a magyar közigazgatásban

Szerző: 2013. február 15.No Comments

„A több korrupció kevesebb demokráciát jelent – mondta Schiffer András pénteken a Parlamentben azon az antikorrupciós kerekasztal-beszélgetésen, amelyet az LMP rendezett kormányzati képviselők, parlamenti pártok és a civil szervezetek bevonásával. Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kijelentette, hogy a magyar közigazgatás ma tiszta.

A szervezőként felszólaló Schiffer András azt mondta, az LMP azért kérte, hogy a civil, a parlamenti és a kormányzati szereplők jöjjenek össze, mert az elmúlt 25 évben a szavak szintjén nagy egyetértés mutatkozott abban, hogy a korrupció visszaszorítása az egyik legfontosabb politikai feladat. Miközben a felszínen egyetértés van, az ország egyre kockázatosabb helyzetbe kerül a korrupciós nyomás miatt – tette hozzá.

A politikus azt mondta, hogy ahol a jogalkotást különböző lobbicsoportok tudják befolyásolni, ott a „demokrácia illúzió”. Schiffer András kitért arra is, hogy aggodalomra ad okot a fékek és egyensúlyok rendszerének gyöngítése, illetve a parlamentáris eljárásban történt változások. A független képviselő a szocialista Tóbiás Józsefhez hasonlóan utalt a párt és kampányfinanszírozás kérdésének rendezésére is.

A Transparency Internationalt képviselő Ligeti Miklós kijelentette, hogy Magyarországon 2011-re befolyásos érdekcsoportok „foglyul ejtették a közhatalom gyakorlását”, mára már a szabályozási környezetet is képesek befolyásolni.

Léderer Sándor a K-Monitor képviseletében abból az aspektusból vizsgálta a kérdést, hogy miközben súlyos problémák vannak a törvények és az alaptörvény szintjén, nagyon sok minden múlik azon, hogy mennyire lehet visszaállítani az emberek bizalmát az állam irányába.

Maróy Ákos (atlatszo.hu) azt emelte ki, hogy amikor konkrét esetek után kutatnak, akkor az információ birtokosai gyakran mindent elkövetnek annak érdekében, hogy azt vagy ne, vagy csak nagyon sokára kelljen kiadniuk. Hozzátette, sokszor hiába tárnak fel ügyeket, ezeknek nincs következményük.

Tóth István János, a BCE Korrupciókutató-központ képviseletében közölte: látszik a hatékony, jó kormányzásra való szándék, de eközben sokszor nem akarják olyan formában nyilvánosságra hozni az adatokat, hogy azok összegezhetők, elemezhetők legyenek.

Az elhangzottakra reagáló Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter megjegyezte, hogy minden demokráciában befolyásolhatják érdekcsoportok a döntéshozatalt, hiszen az asztalnál ülő civil szervezetek is érdekcsoportok. A tárcavezető azt is kijelentette: nem biztos, hogy a több demokrácia önmagában kevesebb korrupciót eredményez, mert vannak korrupciós szempontból tiszta diktatúrák és nagyon fertőzött demokráciák is.

Kijelentette, hogy teljesen korrupciómentes ország nincsen, de Magyarország – az Európai Unión belüli pozícióját tekintve – nem teljesít rosszul. Hozzátette, hogy a 2010 óta eltelt időszakban a magyar közigazgatásban kultúraváltás történt. „Nem akarom azt mondani, hogy azelőtt teljesen korrupt volt, de (…) ma a magyar közigazgatás tiszta” – mondta. Hozzátette, ettől függetlenül nem lehet kizárni, hogy egy-egy korrupt ember megjelenik a közigazgatásban.

A miniszter elmondta: kiemelt fontosságot tulajdonítanak a megelőzésnek és a szankcióknak is, így például mind a bíróság, mind az ügyészség külön forrásokat kapott a korrupció elleni harchoz. Az eseményt követő sajtótájékoztatón Schiffer András arról beszélt, hogy az LMP szeretné a következő hónapokban folytatni ezeket a beszélgetéseket.

Ahol semmiféle legitimitással nem rendelkező érdekcsoportok saját üzleti elképzeléseiknek megfelelően tudják befolyásolni a szabályalkotást, ott az állampolgárok akarata nem tud érvényre jutni – ismertette véleményüket. Hozzátette: a megbeszélésen úgy látta, hogy a kormányzati és civil szereplők, valamint a pártok egyes területeken képesek lehetnek a megegyezésre.

Navracsics Tibor azt emelte ki, hogy a kormány antikorrupciós stratégiájának megvalósítása során számos olyan jogszabályi változást, illetve intézményi megoldást érvényesítettetek, amely közelebb viheti az országot ahhoz, hogy hatékonyabban küzdhessen a probléma ellen. Felhívta a figyelmet, hogy jelenleg is zajlik egy a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által létrehívott, az antikorrupciós stratégiáról szóló párbeszédsorozat. A kormány ezen a héten fogadta el az integritási referens intézményének bevezetéséről és a közszolgálatban alkalmazandó etikai kódexről szóló döntéseket, amelyek azt célozzák, hogy ne csak intézményi, hanem személyi szinten is minél tisztább és átláthatóbb legyen a közigazgatás – mondta.

A fideszes Vas Imre a kerekasztal és a sajtótájékoztató során is párhuzamot vont a korrupció és a közlekedési balesetek közötti küzdelem között. Szavai szerint a politikának és a közszféra szereplőinek mindaddig mindent meg kell tenniük a megelőzés érdekében, amíg egyetlen baleset vagy korrupciós ügy is történik. Hozzátette, hogy az utóbbi időszakban az igazságszolgáltatás és a kormányzat is több lépést tett a korrupció megelőzésének érdekében.

Tóbiás József jogos igénynek nevezte, hogy a társadalom tagjai beleláthassanak azokba az irányított folyamatokba, amelyeket – a vélekedések szerint – szűk érdekek vezényelnek. Hozzátette, hogy az állam működőképességét össze kell tudni hangolni az állampolgárok betekintésének lehetőségével. A több demokrácia magában hordozza a kevesebb korrupció lehetőségét – ismertette véleményét.”

Forrás:
Navracsics szerint nincs korrupció a magyar közigazgatásban; HVG.hu/MTI; 2013. február 15.