közigazgatás: magyar

A KIM-ben ismét ülésezett az antikorrupciós civil munkacsoport

Szerző: 2013. február 15.No Comments

„A havi rendszerességgel megtartott egyeztetés újabb állomásához érkezett a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium által tavaly létrehozott antikorrupciós civil munkacsoport. A mai ülésen a korrupció ellenes kampány megszervezéséről tárgyaltak.

A megelőzési program több ponton is konkrét kommunikációs feladatokat határoz meg a közigazgatás számára. Többek között azt, hogy kampányokat kell indítani a társadalom tagjai korrupciós jelenségekkel, és az azokkal szemben alkalmazható magatartásformákkal és ellenlépésekkel kapcsolatos ismereteinek és tudatosságának növelése érdekében.

A találkozón civil szervezetek, többek között az Amerikai Kereskedelmi Kamara, a Budapest Intézet, a Civil Összefogás Fórum, a Geopolitikai Tanács Alapítvány, a Honfoglalás 2000 Egyesület, a Joint Venture Szövetség, a K-Monitor Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért, a Transparency International Magyarország, valamint az atlatszo.hu képviselői vettek részt. A megbeszéléshez csatlakoztak a Külügyminisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, illetve a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársai is.

A munkacsoport tavaly ült össze először. Célja, hogy a kormány antikorrupciós programjának megfelelő végrehajtása érdekében a lehető legáttekinthetőbb egyeztetési mechanizmust alakítsák ki minden érintett féllel, így a szakértő civil szervezetek képviselőivel is. A rendszeres ülések lehetőséget biztosítanak a kormány és a civil szervezetek között konzultációra.

A kerekasztal munkája hatékony; a már több hónapja elkezdődött egyeztetés-sorozat keretében tárgyalták a közérdekű bejelentők védelmét, továbbá a Nyílt Kormányzati Együttműködésre (Open Government Partnership) vonatkozóan a benyújtott javaslatokat, melyek alapján a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium egy akciótervet állított össze. A Kormány ezt legutóbbi ülésén elfogadta.

Ebben a kormányzat többek között vállalja, hogy Magyarország tovább erősíti elkötelezettségét a nyílt kormányzás mellett, amely egyenesen következik az új Alaptörvényből is. Hazánk a kiegyensúlyozott, átlátható, fenntartható költségvetési gazdálkodás elvét érvényesíti, ahol mindenkinek joga van a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez.

Cél az is, hogy a közbeszerzési adatok kereshetősége javuljon, azaz a közbeszerezési eljárásokkal kapcsolatos dokumentumok, adatok kereshetőek, lekérdezhetőek, könnyen azonosíthatóak legyenek, ezáltal javítva a nyilvánosság biztosításának mértékét.

Az antikorrupciós munkacsoport munkája az eddigi eredmények alapján előremutató. A következő egyeztetés várható témája a Köztisztviselői Etikai Kódex lesz.

A munkacsoport a kormányzat és a szakmai civil szervezetek közötti stabil együttműködési és tanácsadó fórum, mely a korrupció megelőzését szakmai alapon kívánja szolgálni, működése pedig minőségileg javított a korrupció megelőzésével kapcsolatos társadalmi párbeszéden. A testület pártpolitika mentesen működik, mely eredményességének egyik záloga.

Részletek a kormány korrupcióellenes intézkedéseiről: Összefoglaló a Kormány korrupcióellenes intézkedéseiről

Forrás:
A KIM-ben ismét ülésezett az antikorrupciós civil munkacsoport; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2013. február 15.