Skip to main content
közigazgatási informatika

Felhők a közigazgatás egén

Szerző: 2013. február 17.No Comments

„Amerikával ellentétben Európa nem áll túl jól a közigazgatási IT rendszerek egységesítésében. Nálunk messziről indultunk, de javulhat a helyezet.

A 38 éves, indiai származású Vivek Kundrát nálunk az informatikában is kevesen ismerik, pedig alaposan felforgatta az ITC és a közigazgatás kapcsolatát. Kundra az Egyesült Államok szövetségi kormányának informatikáért felelős vezetője (Chief Information Officer, CIO) volt 2011 őszéig. Ő olyan programot hirdetett, amellyel az amerikai közigazgatás 3 milliárd dollárt (azaz több mint 650 milliárd forintot) spórolt meg az előző Obama adminisztárció idején.

A hatalmas költségcsökkentést jórészt az egységesítésnek, illetve a számítási felhő technológiák alkalmazásának köszönhetik. Az IT szakmában évek óta emlegetett felhő-számítástechnika azt jelenti, hogy a programok távoli gépeken futnak, ahogy mondjuk a Gmail levelezésünk, vagy a webes szolgáltatóhoz feltöltött fényképeink, dokumentumaink. A számítási felhő révén egy-egy informatikai nagyprojekthez nem kell drága hardvert és licenceket vásárolni, elég, ha havi-éves díjért tárhelyet, programokat (alkalmazásokat) szolgáltatásként vásárol a megrendelő egy hatalmas központi szerverteremben. Így egy nagy géptermi beruházás (amelyet technológiai óriáscégek, esetleg kormányok hoznak létre) tucatnyi, vagy akár ezernyi feladatot is kiszolgálhat, nem kell minden vállalatnál, szervezetnél saját szerver, szoftver.

Elképesztő ütemű változások zajlanak a közigazgatási informatikában – erősítette meg Joseph Reger, a Fujitsu Technology Solutions cég technológiai vezérigazgató-helyettese a Figyelő kérdésre. A magyar származású menedzser a globális cég felsővezetői pozíciójából értékeli az amerikai és az európai modell különbözőségét is. Úgy látja, hogy az Európai Unióban még az amerikainál is rosszabb a helyzet. Többszörösen töredezett rendszerek léteznek, amelyek megújítására nincsen egységes koncepció, nem folynak ilyen beruházások – ellentétben a bevezetőben említett amerikai példával. „Németországban szövetségi, tartományi és helyi önkormányzati szinten sem azonosak a közigazgatási informatikai rendszerek, sőt még az azonos szinten működő szervek, például egy-egy minisztérium is más-más megoldásokat használ.” – meséli tapasztalatait a Fujitsu technológiai vezérigazgató-helyettese. Szerinte a kisebb államoknak könnyebb a helyzetük, mert egyszerűbben kivitelezhető egy átfogó megújulás e téren.

A cikket teljes terjedelmében a Figyelő 2013/7-ik számában, az INFOTECH rovatban olvashatja el.”

Forrás:
Felhők a közigazgatás egén; Figyelő Online; 2013. február 15.