Skip to main content
közigazgatás: magyarközigazgatási informatika

Wetzel Tamás a közigazgatási egyszerűsítésekről tájékoztatta a tengerentúli magyarokat

Szerző: 2013. február 17.No Comments

„Wetzel Tamás miniszteri biztos a március 1-jétől hatályba lépő Magyary Zoltán Közigazgatás-racionalizálási Programnak a nyugati diaszpórát leginkább érintő változásait ismertette az elmúlt héten a Boston, New York és Washington környékén élő magyarokkal.

„A program egy egész sor törvényt, illetve végrehajtási rendeletet módosít, és bizonyos részei hatalmas könnyebbséget jelentenek a nyugati magyarság számára” – jelentette ki az MTI-nek nyilatkozva Wetzel Tamás.

A miniszteri biztos a programmal és az állampolgársági ügyintézéssel kapcsolatban kifejezetten a nyugati magyarságra vonatkozó részekre, a hazai anyakönyvezésre, valamint személy- és lakcímnyilvántartással kapcsolatos változásokra hívta fel a figyelmet.

Wetzel Tamás elmondta, hogy az új szabályozás értelmében a magyar útlevél a lejárta után még legalább egy évig kötelező elfogadni az állampolgárság igazolására. Emellett olyan konszolidált informatikai rendszer jött létre a magyarországi személyi és lakcím-nyilvántartás keretén belül, amely alapján a külképviseletek is meg tudják állapítani, hogy valaki magyar állampolgár-e.

Rámutatott, hogy külföldön élő magyar állampolgároknak célszerű kérni felvételüket a személy- és lakcímnyilvántartásba, mert akkor évek múltán is egyszerűbben tudják intézni a hatósági ügyeiket, mert a nyilvántartás közhitelesen igazolja a magyar állampolgárságukat.

Ha hazai anyakönyvezés történik – ilyen van tipikusan egy gyerek születésének bejelentésekor – akkor az új magyar állampolgár már hivatalból kerül be a személy- és lakcímnyilvántartásba. Lerövidültek a határidők és leegyszerűsödtek a formanyomtatványok is. Több kérdésre a választ ezentúl hivatalból a magyar közigazgatás maga köteles megállapítani, vagyis az egyik hivatalnak kell megkeresnie egy másikat.

Wetzel Tamás példaként hozta fel, hogy állampolgársági kérelem esetén a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal meg tudja kerestetni a települési anyakönyvi hivataloknál az esetlegesen hiányzó születési anyakönyvi kivonatot.

Az egyszerűsített honosításkor bizonyos esetekben lehetővé vált, hogy azok a magyar felmenőkkel nem rendelkező személyek is egyszerűsített módon kérjék a magyar állampolgárságot, akik tíz évig éltek házasságban egy magyar állampolgárral, vagy öt évig voltak házasok, de a frigyből egy közös gyerek is született.

Wetzel Tamás pénteken fejezi be egyhetes egyesült államokbeli látogatását.”

Forrás:
Wetzel Tamás a közigazgatási egyszerűsítésekről tájékoztatta a tengerentúli magyarokat; MTI/Heti Válasz; 2013. február 16.