gazdaság

Ellenőrizné az USA a virtuális pénzeket

Szerző: 2013. március 26.No Comments

„Az Egyesült Államok megregulázná a virtuális pénzeket, az egyre népszerűbb területet a pénzmosás ellenes törvények hatálya alá vonná. Az egyik legnépszerűbb virtuális fizetőeszköz, a Bitcoin áll a javaslat középpontjában, a vád szerint ugyanis az a szervezett bűnözéshez köthető pénzmozgások melegágya.

Az amerikai tervezet szerint minden olyan vállalat, ami virtuális pénzt bocsát ki vagy azzal kereskedik, ugyanolyan szabályozás alá kerülne, mint a valódi pénzügyi szolgáltatók. Ezentúl könyvelési kötelezettségük keletkezne és minden 10 ezer dollár feletti tranzakciót be kellene jelenteniük a hatóságoknak. Ezzel azonban a Bitcoin éppen az élét veszítené el, a használói szemében éppen a radar alatti pénzmozgatás lehetősége miatt népszerű – írja a Wall Street Journal.

Jó lenne, csak kár, hogy bűnözők is használják
Ugyan a virtuális pénzek piaca még mindig igen apró, de a szereplők gyorsan növekszenek, s köztük is igen figyelemreméltó a Bitcoin, ami 2009-ben kezdte pályafutását. A Bitcoin mögött nem egy központi bank vagy egy központi adminisztrációs egység áll, hanem automatikusan generált számsorozatok, amik a felek közti anonim tranzakciók azonosítására szolgálnak. A virtuális pénzek láthatatlanul vándorolnak digitális címek és online pénztárcák közt, miközben szemfüles pénzváltók teljesen legális háttérrel is vásárolnak és adnak el Bitcoint, az árfolyamváltozáson nyerve. A Bitcoin mögött elkezd kialakulni a másodlagos piac, s ez már az amerikai hatóságok szemében is komoly szálka lehet.

A Bitcoin használható számos teljesen legális felületen, például a Reddit extra szolgáltatásoknál vagy a WordPress store-ban is lehet fizetni vele, de az Egyesült Államokban pizzát is lehet rendelni Bitcoinért. Az FBI szerint a probléma nem ezekkel van, hanem az illegális gyógyszer- és drogkereskedelemmel és a nyilvánvaló pénzmosással. Jeff Garzik, a Bitcoin egyik fejlesztője ugyan azt nyilatkozta, hogy szeretne együttműködni a hatóságokkal, de ez nem nyugtatta meg a rendőrséget, törvényhozókat és a pénzügyi szervezeteket. Szinte minden érintett aggodalmát fejezte ki a nehezen nyomon követhető virtuális pénzmozgásokkal kapcsolatban.

Ráadásul ez egy nehezen szabályozható terület, a pénzmosást gátló rendelkezések például nem vonatkozhatnak az egyénekre, akik csupán virtuális vagy fizikai javakat szeretnének maguknak vásárolni. A mostani Bitcoin-piac leginkább egy apró kalózszigethez hasonlítható, de önmagában még túl kicsi ahhoz, hogy komoly pénzmosoda válljon belőle. Piti bűnözőket és pénzmosókat vonzhat már most is, de a hatóságok szerint oda még nem ért el, hogy megérje komoly erőforrásokat a Bitcoin pénzmozgások felderítésére áldozni. Egyelőre túl drága, bonyolult nagy összegeket átfuttatni a Bitcoin rendszerén, ráadásul az árfolyamváltozás is gyors és nagy, ezek miatt a nagyobb szereplők elkerülik a platformot egyelőre.

Szélmalomharc, apró szélmalmok ellen
Az egyre erősödő szabályozási lobbi miatt viszont előfordulhat, hogy sosem fog megerősödni a Bitcoin ilyen szerepben, ugyanis az amerikai bankszövetség már 2011 óra kéri, hogy a pénzügyi biztonsági törvények egyaránt vonatkozzanak minden pénzügyi szolgáltatóra, legyen az valódi bank, vagy fejlődő nem-banki fizetési szolgáltató. A Bitcoin Alapítvány jogi képviselője, Patrick Murck szerint ez a keretrendszer jelentősen kiterjesztené a hatályos amerikai pénzügyi és banktitokra vonatkozó törvényeinek határait – a Bitcoin esetében viszont végrehajthatatlan lenne a legtöbb felhasználó esetében minden megfigyelésre, bejelentésre vonatkozó kísérlet, éppen a rendszer szerkezetéből adódóan…”

Forrás:
Ellenőrizné az USA a virtuális pénzeket; Dojcsák Dániel: HWSW.hu; 2013. március 25.
Bitcoin; Wikipédia
Magyar Bitcoin Portál