politikai informatika

A RITEK igazodik a közigazgatás kihívásaihoz

Szerző: 2013. április 2.No Comments

„A magyarországi önkormányzatok közel tizede használja jelenleg rendszereiket, illetve jó részének az adatai üzemeltetés keretében náluk van tárolva

Kimondottan az önkormányzati közigazgatás feladat- és hatáskörét lefedő komplex informatikai környezet létrehozása, üzemeltetése és fejlesztése céljából hozták létre az ezredfordulón a RITEK Zrt.-t. A 100%-ban a szegedi önkormányzat tulajdonában álló cég nemcsak a napfény városában szolgáltat, több mint harminc ügyfelük van. Mihálffy Lajos vezérigazgató arról tájékoztatott, a főváros mellett Sopronban, mindhárom dél-alföldi megyében és Hevesben a Megyei Intézményfenntartó Központokban (MIK) is jelen vannak. Ezen felül több kistérség is használja a RITEK Zrt. által fejlesztett szoftvereket. Jelenlegi létszámunk harminc fő, melynek kétharmada fejlesztői feladatokkal foglalkozik.

A 2002-re elkészült és folyamatosan fejlesztés alatt álló, a RITEK Zrt. birtokában lévő saját fejlesztésű rendszer a TITÁN nevet viseli. „A nyolc modulból álló rendszerrel pénzügyi-számviteli feladatokat, tárgyi eszköz és élelmezési nyilvántartást, továbbá személyzeti adatnyilvántartás is végezhető. A TITÁN keretrendszer megkapta az IBM tanúsítványát, míg iktatója rendelkezik a CERTOP Kft. által kiadott tanúsítvánnyal” – mondott példákat a vezérigazgató.

A RITEK az önkormányzati törvény szerinti komplex szoftvercsomagot fejlesztett ki, és tudtak alkalmazkodni a 2012-ben létrehozott Megyei Intézményfenntartó Központok (MIK) elvárásainak, melyek az államháztartási törvény szerint gazdálkodnak. Ugyanez igaz a 2013 januárjában megalakult Klebelsberg Intézményfenntartó Központokra is, a RITEK szakmailag jó pozícióban van, a KIK-eknek is tudnak szolgáltatni.

A magyarországi önkormányzatok közel tizede használja jelenleg rendszereiket, illetve jó részének az adatai üzemeltetés keretében náluk van tárolva. Érdemes tudni, hogy a RITEK rendszerei így milliós lakossági kört érintenek.”

Forrás:
A RITEK igazodik a közigazgatás kihívásaihoz; Cívishír; 2013. március 27.