Skip to main content
közigazgatás: magyar

Pintér Sándor: szemlélet- és jogszabályváltozás ment végbe az önkormányzatoknál

Szerző: 2013. április 15.No Comments

„A kormány erőfeszítésének és anyagi támogatásának segítségével az önkormányzatiság területén jelentős szemlélet- és jogszabályváltozás zajlott le az elmúlt három évben Magyarországon – jelentette ki Pintér Sándor csütörtökön Nyíregyházán.

A belügyminiszter a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének (KÉSZ) helyi csoportja által szervezett Mit? Miért? Hogyan? – Magyarország jobban teljesít! című kerekasztal-beszélgetés előtt tartott sajtótájékoztatón elmondta: az önkormányzatok kapcsán felismerte azt a kormány, hogy az 1990-ben megalkotott törvény már nem a társadalmi elvárásoknak megfelelően tölti be funkcióját.

Közölte, a helyhatóságokról szóló törvény megváltoztatása szükséges és időszerű volt, ezzel együtt a kormány azt is felismerte, hogy az új jogszabályok érvényesítése és bevezetése csak akkor lehetséges, ha a helyhatóságok anyagi gondjait csökkentik. Ezért történt meg az 5 ezer fő alatti települések esetében a teljes, az ennél nagyobb településeknél pedig a részleges adósságátvállalás.

Utóbbiak esetében – a bankokkal történő megegyezés esetén – 685 milliárd forintnyi adósság kerül át az adósságkezelő központhoz júniusig – tette hozzá Pintér Sándor. Közlése szerint a meghozott intézkedésekkel egyszerre valósult meg a szemlélet- és a jogszabályváltozás az önkormányzatoknál, a szemléletváltás teljesítéséhez pedig anyagi támogatást nyújtott a kormány.

A belügyminiszter a kerekasztal-beszélgetésen, a megyeháza dísztermét teljesen megtöltő hallgatóság előtt kifejtette: a kisebb önkormányzatok „tiszta lappal” folytathatják működésüket, a nagyobbak pedig jelentős segítséget kaptak. A jövőben az önkormányzatok a saját bevételi forrásukkal arányosan, csak belügyminisztériumi engedéllyel vehetnek fel hiteleket.

A közbiztonság kapcsán Pintér Sándor elmondta: a rendőrök létszámának korábban tapasztalt csökkenése megállt az új képzési programnak köszönhetően, amelynek keretében 4220 rendőr kiképzése kezdődött el, közülük háromezren már szolgálatba álltak. A rendőrlétszám helyreállításával, a közterületi jelenlét növelésével, a gyalogos és kerékpáros rendőrjárőrök jelenlétével, azaz az állampolgár közeli rendőrség felépítésével az objektív és a szubjektív biztonságérzetet növeli a kormány – fogalmazott a tárcavezető. A katasztrófahelyzetek kezelését érintve fontos lépésnek nevezte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság létrehozását, amely az önkormányzati tűzoltóságok felállásával korábban szétdarabolódott szervezet erőit és eszközeit összpontosítja. A rendszer igazi próbája március 14-15-én volt, amikor – központi irányítás mellett – rendkívüli erőket mozgattak meg az országban Zalától Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéig – tette hozzá Pintér Sándor…”

Forrás:
Pintér Sándor: szemlélet- és jogszabályváltozás ment végbe az önkormányzatoknál; Belügyminisztérium; 2013. április 12.