közigazgatási informatika

A MÁK szerint nem késnek majd a GYES utalásával

Szerző: 2013. április 17.április 21st, 2013No Comments

„…A kincstár határozottan elutasítja azt az állítást, amely szerint a 2013 január-februári GYES igények elbírálását érintené az új, családtámogatási ellátások folyósítását ellátó rendszerre való átállás. 2013. március 22-ig – a régi rendszerek leállásáig – az ügyek feldolgozására a MÁK rendkívüli intézkedéseket tett annak érdekében, hogy minél kevesebb feldolgozatlan ügy maradjon – reagált cikkünkre a MÁK.

A 2013. március 22. után benyújtott igényeket időrendben dolgozzák fel, és a kincstár családtámogatási irodáin dolgozó munkatársak „rendkívüli munkavégzéssel dolgozzák fel az adatokat”. Az új gyermekgondozási segély iránti igényeket április 30-ig teljes körűen fel kívánják dolgozni. A 2013. április havi családtámogatási ellátásokat a szokásos időben, 2013. május 2-án utalják. A benyújtott igényeket 2013. május első feléig kívánják elbírálni.

A MÁK szerint az új rendszerre való átállás nem érinti az egészségbiztosítási szerveknél benyújtott terhességi gyermekágyi segély megállapítását (TGYÁS), hiszen ha a GYES-ben részesülő nyilatkozik a GYES lemondásról, ezt a kincstár tudomásul veszi, és kiadja azokat a szükséges adatokat, amelyek a terhességi gyermekágyi segély ügyintézését nem hátráltatják.

Sok millió adatot emeltek át az új rendszerbe
A kincstár az új, a korábbi rendszernél korszerűbb, biztonságosabb és egységes informatikai rendszer bevezetésével automatizálja a kérelmek feldolgozását, ezáltal biztonságossá téve az ellátások megállapítását és folyósítását – írta a MÁK. Az új rendszerre való átállás azonban időigényes volt a sokmillió adat átemelése miatt a régi rendszerből. A technikai időigény négy hétre volt tervezve, azonban egy héttel korábban április 16-tal fejeződött be. Április 17-től megindult az ügyek teljes körű feldolgozása – közölte a MÁK.”

Forrás:
A MÁK szerint nem késnek majd a GYES utalásával; Napi Gazdaság; 2013. április 17.
Soltész Miklós cáfolta a GYES kifizetések ideiglenes felfüggesztését; Emberi Erőforrások Minisztériuma; 2013. április 17.