Skip to main content
közigazgatási informatikaszakirodalom

A közigazgatási informatika alapjai

Szerző: 2013. április 20.No Comments

„A Nemzeti Közszolgálati Egyetem és a Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó által kiadott tankönyv a felsőfokú közigazgatási szakemberképzés támogatására készült, mely a közigazgatásnak az informatikával összefüggő kérdéseit helyezi fókuszba.

Napjainkban az igazgatási szakemberek felé megfogalmazott elvárás az, hogy képesnek kell lenniük kezelni a közigazgatási és az informatikai szakma közötti terminológiai, absztrakciós szintbeli, szemléletmódbeli különbségeket, áthidalni a két szakma közötti távolságot. Az igazgatási feladatokat, elvárásokat meg kell tudniuk fogalmazni az informatikusok nyelvén és fordítva, az informatikai megoldások kínálatát, alkalmazhatóságát véleményezni és alkalmaznia kell tudnia a közigazgatás területén is. Ennek megfelelően a kiadvány célja, az informatikának az igazgatással összefüggő fogalmainak megismertetése, az informatika stratégiai és módszertani szerepének bemutatása továbbá az információs rendszerek fajtáinak, osztályozási modelljének, fejlesztésüknek, bevezetésük technológiai lépéseinek végigkövetése lépésről-lépésre.

A könyv átfogó ismeretanyagot nyújt az informatikai piac szereplőiről és feladatairól, az IT eszközök beszerzésének szabályairól. Megismerteti az olvasót az elektronikus közigazgatás megvalósításához kapcsolódó szabályozási környezettel, technikai feltételekkel. Különös hangsúlyt helyez az adatvédelemmel kapcsolatos alapfogalmakra és az informatikai biztonság megteremtésének követelményeire, továbbá ismeretanyagot nyújt az elektronikus aláírás kezelésének feltételeiről, megvalósításának módjairól.”

Forrás:
A közigazgatási informatika alapjai; Orbán Anna; Nemzeti Közszolgálati és Tankönyv Kiadó; megjelenik 2013. májusában