Skip to main content
közigazgatás: magyar

Megbízhatóbb közigazgatás van kialakulóban

Szerző: 2013. április 20.No Comments

„Megbízhatóbb, átláthatóbb, tisztább közigazgatás van kialakulóban, a polgárok kezdik érezni a reform első hatásait – mondta Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter pénteken Szekszárdon, sajtótájékoztatón.

A közigazgatás minősége fontos versenyképességi tényező is, nemzetstratégiai jelentősége van – tette hozzá a miniszter, aki a reform és a járási rendszer eddigi tapasztalatairól tájékozódott a tolnai megyeszékhelyen.

A miniszter az eddigi visszajelzésekről azt mondta: kedvező fogadtatásra talált, hogy a megyeszékhelyeken működő és egyes kiemelt okmányirodákban reggel nyolctól este nyolc óráig tart az ügyfélfogadás.
Legalább ennyire fontos, hogy a polgárok mellett a vállalkozók, befektetők is kedvezően értékelik a reform eddigi eredményeit – tette hozzá.

A tárca vezetője utalt a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara felmérésére, amely szerint a német befektetők visszajelzése alapján „a magyar közigazgatás átláthatóbb, tisztább, egyszerűbb és stabilabb lett”.

Kérdésre válaszolva elmondta: idén az a cél, hogy az okmányirodai hálózat és kormányablak-hálózat „összenőjön”, és csaknem háromszáz ügyintézési pont legyen az országban.

A technológiai korszerűsítésekkel párhuzamosan akadálymentesítési program is megvalósul, amelyre okmányirodák és kormányablakok jelentkezhetnek; a cél az, hogy jövő év elejére minden ügyintézési pont mindenki számára megközelíthető legyen – jegyezte meg.

Mint mondta, a jövő év elején várhatóan a MÁV-val együttműködve egyes vasútállomásokon is létrehoznak kormányablakokat vagy ügyintézési pontokat.

Az MTI kérdésére elmondta: idén 15 milliárd forint európai uniós, és 3-4 milliárd forint hazai forrást fordítanak a közigazgatási reformmal összefüggő fejlesztésekre, és szintén uniós forrásból összesen mintegy tízmilliárd forint áll rendelkezésre képzési programokra, informatikai fejlesztésekre.”

Forrás:
Megbízhatóbb közigazgatás van kialakulóban; Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium; 2013. április 19.