Skip to main content
gazdaságinformatika

Az informatikai vezetők konferenciája a felhőtechnológiáról

Szerző: 2013. április 22.No Comments

„A konferencia nyitónapjának délutáni szekciója a cloud computing gyakorlati megvalósításai, a vállalatokhoz bevitt saját eszközök kezelése és a kapcsolódó biztonsági kérdések körül forgott.

A Bitport hagyományos éves konferenciája Stephen Brobst, a Teradata technológiai vezérigazgató-helyettesének előadásával kezdődött, a délelőtti szekciókat pedig a trendek és hype-jelenségek viszonyáról szóló szakmai kerekasztal-beszélgetés zárta. A konferencia nyitónapjának délutáni szekciója a cloud computing gyakorlati megvalósításai, a vállalatokhoz bevitt saját eszközök kezelése és a kapcsolódó biztonsági kérdések körül forgott.

A távközlési megoldások mellett már cloud szolgáltatásokat is nyújtó Invitel részéről Béres András a hazai cégek körében végzett friss felmérésről számolt be. Eszerint a magyar kisvállalatok töredéke használ cloud megoldást, ezzel szemben nemzetközi szinten a vállalkozások elsöprő többsége már most is él a cloud computing lehetőségeivel. A különbséget az is okozhatta, hogy a hazai cégek nincsenek teljesen tisztában azzal, hogy egy-egy szolgáltatás valójában cloud alapú. Ezzel együtt a cloudba történő váltást leginkább három tényező mozgatja: a nemzetközi anyavállalati döntés, a költségcsökkentési kényszer, illetve az esetileg igénybe vett cloud szolgáltatások „megtelepedése”.

Irány a felhő
A Lenovo államigazgatási üzletágát vezető Stark Gáspár a dolgozók saját mobil eszközeinek vállalati felhasználásáról (Bring Your Own Device – BYOD) beszélt, kitérve a valódi áttörést hozó cloud megoldások elterjedésére és a BYOD jelenséget követő Bring Your Own Application trendre, illetve azokra a válaszokra, amelyeket a világ legnagyobb PC-gyártójává avanzsált vállalat kínál ügyfeleinek.

Bolla Szilárd, a HP CEE cloud üzletfejlesztési vezetője a hibrid cloud témakörében tartott előadást. A nagyvállalati IT-ra nehezedő nyomást napjainkban az is jellemzi, hogy üzleti oldalról profitközpontként tekintenek rá és folyamatos költségcsökkentést várnak tőle, nem feltétlenül mérlegelve az esetleges kockázatokat. A hibrid informatikai megoldások működtetés- és használatalapú megközelítésének előnye éppen a megtakarítások szempontjából válik nyilvánvalóvá, mivel a szükséges átalakítások közepette a meglévő eszközök integrációját is lehetővé teszi, és gyors eredményekkel kecsegtet.

Az első délutáni szekciót záró kerekasztal a Vigyünk mindent felhőbe, érjünk el mindent saját eszközről? A mobilitás korlátai címen zajlott, az előadók mellett informatikai vezetők, Józsa Erika (Chinoin) és Kerper Gábor (Ringier), illetve a hallgatóság aktív részvételével. A BYOD és a cloud megoldások biztonsági kérdései mellett a délelőtti, technológiai trendekről szóló beszélgetés után itt is terítékre került a marketingköd és a belőle fakadó, megalapozatlan belső elvárások problémája, ugyanakkor a megoldásszállítók képviselői egyértelművé tették a CIO – Chief Innovation Officer átalakulás támogatását.

Biztonság és compliance
Györkő Zoltán, a BalaBit IT Security ügyvezetője az IT-biztonság trendjeiről tartott előadásában arról beszélt, hogy a ma fontos általános trendek – mobil eszközök, közösségi, média, felhő és a big data – egyaránt új biztonsági problémákat generál. Az IT-infrasturktúra közműszerűvé válása a hálózati határok eltűnése a biztonságnak is másféle megközelítést kíván meg. Bonyolultabbá válik az üzemeltetés, szigorodnak az adatvédelmi törvények.

Az IT-beruházások 50 százalékát a megfelelőségi követelmények generálják – sok esetben el is különül az IT-biztonsági stratégiától. De meg kell változtatni ezt a szemléletet. Györkő szerint jó példa erre a naplózás, amely ma már fontos szerepet képes betölteni a biztonság fenntartásában, és az üzleti élet egyes területeinek támogatásában is. Györkő szerint „az IT biztonsági beruházások célja nem az audit teljesítése, hanem a biztonság és a haszonszerzés támogatása”…”

Forrás:
CIO Hungary 2013: a délutáni előadások; Tököli Gábor; Bitport; 2031. április 18.