Skip to main content
művelődés

Újabb nagyszerű adatbázis: elindult az Amerikai Digitális Közkönyvtár

Szerző: 2013. április 22.No Comments

„A Digital Public Library of America (DPLA) elindulásával egy újabb nagyszerű adatbázis és platform nyílt meg azok előtt, akik történeti értékű tartalmakra kíváncsiak.

Habár az Egyesült Államokban már nagyon sok hasonló, a kultúrkincsek digitalizálását és közzétételét célzó projekt működik, a DPLA béta-verziójának hozzáférhetővé válása mégis nagy szó, mivel hangsúlyozottan az amerikai történelemre, kultúrára koncentráló nemzeti, a lehető legtöbb adatbázist egy helyen kezelő honlap kezdte meg nyilvános működését.

A nyilvánvalóan a nemzeti identitás erősítését is célzó kezdeményezés kétéves munka után jutott el jelenlegi állapotába, és most az oldal látogatói 2,4 millió rekordhoz férhetnek hozzá: könyvekhez, képekhez, videókhoz, hanganyagokhoz stb., melyeket – hasonlóan az európai Europeana működéséhez – Amerika könyvtárai, levéltárai, múzeumai és egyéb archívumai helyeztek el az adatbázisban. Vagyis a DPLA éppúgy nem rendelkezik saját anyaggal, mint az Europeana, valójában közös felületet, adatbázist és hozzáférést kínál a számtalan helyen található digitális anyagokhoz. Egy jól működő rendszerben ennek az az előnye, hogy a felhasználóknak nem kell számtalan elszeparált adatbázist böngészniük, mivel egyetlen helyről elérik az összeset. A hátránya is ebből fakad azonban (akárcsak az európai projekt esetében): a DPLA csak elvezet a dokumentum tárhelyéhez, ám ott már nem érvényesek a Digitális Közkönyvtár szabályai: ahány forráshely, annyiféle formátum, annyiféle böngészőbeépülő stb…”

Forrás:
Újabb nagyszerű adatbázis: elindult az Amerikai Digitális Közkönyvtár; Dajkó Pál; IT café; 2013. április 19.