Skip to main content
közigazgatási informatika

Megújul a szociális ágazat regisztrációs rendszere

Szerző: 2013. május 6.No Comments

„Százmillió forintos uniós támogatásból újítja meg a szociális ágazat regisztrációs rendszerét a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal (NRSZH). A pályázaton nyert támogatásból megkezdődött a rendszer hatósági nyilvántartássá alakítása.

A polgárok elvárják, hogy a közigazgatás hatékonyan és eredményesen működjön. Minden ember szeretné, ha hivatalos ügyeit gyorsan és egyszerűen intézhetné. A Kormány a hatékony közigazgatás kialakítását tűzte ki célul, amikor meghirdette az Államreform Operatív Programot. Ennek jegyében tették közzé tavaly a nyilvántartások adattisztítási és migrációs (adatáttöltési) feladatainak ellátására szóló felhívást. A konkrét pályázat célja a különféle állami adatbázisok információállományának aktualizálása, tisztítása, az adatok pontosítása, a nyilvántartások közötti átjárások biztosítása, azok harmonizációja.

A program elindításával a Kormány kinyilvánította, hogy eltökélt a bürokrácia egyszerűsítésében, a lakosság adminisztrációs terheinek csökkentésében. Ez a célja a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal januárban indult, 100 millió forintos projektjének is. A fejlesztést követően a szociális, gyermekvédelmi és gyermekjóléti intézmények működési adatait már nem papíralapon, hanem elektronikusan tartják nyilván. Az új elektronikus hatósági nyilvántartás azonnal kikereshetően tartalmazza majd, hogy az intézmények milyen feltételekkel, mely szolgáltatások nyújtására jogosultak. Jelentősen javul a szociális ágazat fontosabb rendszereinek adatminősége is, mivel a szociális szolgáltatásokat igénybe vevő ügyfelek adatait a rendszer az Országos Egészségbiztosítási Pénztár TAJ- nyilvántartásával fogja egyeztetni.

A fejlesztés felgyorsítja az ügyintézést, és javít az ágazati kapcsolattartás minőségén. A projekt eredményeként a szociális ágazatban az adminisztráció az eddigieknél pontosabb és hatékonyabb lesz.

A Közigazgatási Reform Programok Irányító Hatósága 2012. november 23-án 99 449 578 Ft összegű támogatást ítélt meg az „NRSZH SZOCREG rendszerének hatósági nyilvántartássá alakításának szakmai és infrastrukturális előkészítése és a KENYSZI rendszer adattisztítása” című pályázatra. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. A szerződéskötés a MAG-Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. valamint a NRSZH között 2012. december 21.-én megtörtént, amelynek alapján a megállapodás hatályba lépett.

A projekt megvalósítását az NRSZH 2013. január 1-én megkezdte.”

Forrás:
Megújul a szociális ágazat regisztrációs rendszere; OrientPress; 2013. május 2.