egészségügyközigazgatási informatika

3 milliárd forint az OEP informatikai fejlesztésére

Szerző: 2013. június 3.No Comments

„Új, integrált és egységes informatikai rendszer kiépítésére nyert el uniós forrást az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP), a 2,8 milliárd forintról szóló támogatási szerződést ma irták alá.

Sélleiné Márki Mária, az OEP főigazgatója elmondta: a projekt célja korszerűsíteni az informatikai rendszert, minimálisra csökkenteni a működési kockázatát, valamint a még papíron rögzített adatokat számítógépre vinni. A beruházással egységes, hatékony, a 21. század követelményeinek megfelelő informatikai rendszer jön létre – tette hozzá.

Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta: a mindennapi élet egyik meghatározó, de egyben legkritikusabb szereplője az egészségbiztosítási pénztár, ezért fontos, hogy az informatikai rendszere jól, biztonságosan működjön. Az OEP informatikai rendszere szorosan illeszkedik az ágazat egyéb területén fejlesztendő informatikai hálózatokhoz. A pénztár informatikai rendszere teremti meg az alapját a jövőben bevezetni kívánt e-receptnek vagy a betegadatok elektronikus úton történő tárolásának, továbbításának is – tette hozzá.

Az OEP kulcsszereplője az ágazatnak, ezért is fontos, hogy naprakész adatbázisa legyen – emelte ki az államtitkár, megjegyezve: ez az informatikai fejlesztés eszköze lehet az egészségfejlesztési terveknek is. Vályi-Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár azt mondta, hogy a beruházással jobb, gyorsabb informatikai rendszer jön létre, amely egyben költséghatékony is. Az eseményen kiosztott sajtóanyag szerint a fejlesztés érinti a közfinanszírozott szolgáltatók szerződéses kapcsolatainak kezelését, és egyszerűsíti az adatszolgáltatásokat, például az orvosok bejelentését, vényírási szerződések megkötését vagy a vényigénylést.

Korszerűbbé válik a gyógyszer-támogatási rendszer, valamint a szolgáltatók jelentéselszámolási folyamata is. Az OEP taj-nyilvántartási adatbázisa és a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal által fejlesztett összerendelési adatbázis közötti kapcsolatot is kialakítják. A projekt előkészületi munkálatai az év elején befejeződtek, jelenleg a megvalósításhoz szükséges beszerzések előkészítése zajlik. A projekt 2014. december 31-én zárul.”

Forrás:
3 milliárd forint az OEP informatikai fejlesztésére; SG.hu/MTI; 2013. május 30.
EKOP 2.3.7 Projekt – egészségbiztosítási ügyfélkapcsolatok fejlesztése, egészségügyi rendszerekbe integrált adatkezelés és azonosítás megvalósítása; Országos Egészségbiztosítási Pénztár; 2013. május 30. (pdf)