közigazgatás: magyar

Az ügyintézőkön keresztül nyílik lehetőség a közigazgatás megújulására

Szerző: 2013. június 9.No Comments

„A kormány legfőbb vállalása a polgárok állam irányába elvesztett hitének és bizalmának visszaállítása volt. A bürokrácia csökkentése és az egyszerűsödési program mellett a területi közigazgatás reformja közelebb hozta az államot a polgárokhoz. Az egyablakos ügyintézés és az óriási ügykörbővülés generalista szakemberek képzését igényli. A KAB szakirányú továbbképzés éppen ezért az elméleti tudás felfrissítése mellett a gyakorlatra helyezi a hangsúlyt. A Rádió Orient műsorában Biró Marcell államtitkár a közigazgatási reform sikerességének apró lépéseiről és a struktúra rugalmasságának fontosságáról beszélt.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az egyik legfiatalabb személyi állománnyal rendelkezik a tárcák között, a dolgozók majdnem fele az ifjabb korosztályból került ki. A Rádió Orient műsorában Biró Marcell elmondta, a közigazgatás minden egyes szelete megújul, a rendszer fiatalokkal erősödik. Az államtitkár kiemelte, a kollégák személyes példamutatásán felül közigazgatási ösztöndíjprogram támogatja a fiatalok érvényesülését. „A külföldi szakmai gyakorlat például olyan tudást ad, amellyel gazdagodik a közigazgatás” – jelentette ki az OrientPress Hírügynökség közigazgatási rádiójának vendége.

A központi közigazgatási rendszer fontos előrelépése, hogy visszaállt a szakmai és a politikai irányítás kettőssége. Biró elmondta, korábban közvetlen politikai érdekek vezették a minisztériumokat. Az elmúlt 3 év tapasztalata szerint a kormányzat helyesen döntött a szakmai irányítás visszaállításáról – a szakmai munka erősödött. Az államtitkár hozzátette, a KIM az általános és adminisztratív felelősségi körön túl a kormányzati működés koordinációjában vesz részt.

A kormány legfőbb vállalása a polgárok állam irányába elvesztett hitének és bizalmának visszaállítása volt. A Magyary Zoltán Közigazgatás – fejlesztési Program a központi és a területi államigazgatás mellett érinti az önkormányzati struktúrát is. Biró Marcell látványos eredményként a minisztériumok és a közigazgatási háttérintézmények számának megfelezését, valamint az egyszerűsödési programot emelte ki. „A területi közigazgatás ezzel párhuzamosan közelebb hozta az államot az emberekhez. Az elmúlt 3 év tapasztalatai alapján elmondhatjuk, hogy a reform sikeres és hatékony volt. A ház falai készen vannak, most a belső kialakítás a soros. A rendszer igazolni fogja létjogosultságát” – hangsúlyozta az államtitkár. Hozzátette, a finomhangolás során rugalmasan fog alkalmazkodik a struktúra az élethez.

A kormányablakban intézhető ügykörök számának emelkedése sokat követel az ügyintézőktől. A szolgáltató közigazgatás kialakításához azonban elengedhetetlen a magas szakmai színvonal – hangsúlyozta a közigazgatási rádió vendége. Az államtitkár elmondta, a KAB képzés biztosítja, hogy a kormánytisztviselők az összes intézendő ügyben jártasságot szerezzenek. Az állampolgári igényeket kielégítő egyablakos ügyintézés kiépítése ütemesen, előre meghatározott menetrend szerint zajlik. Az ügykörök száma 2013. július 1-jétől tovább bővül, majd a végleges 2500-as arány 2014-ben alakul ki. „Első körben a legnépszerűbb ügyek, az állampolgárokat leginkább érintő ügytípusok kerültek be. A folyamatos bővítés nagy szervezési munkát, az informatikai adatbázisok összehangolását igényli. Eddig jellemzően specialistákat képeztünk, most azonban a generalista modellre tértünk át. A KAB képzést követően az állampolgárokat szolgáló köztisztviselői réteg jön létre” – emelte ki az államtitkár.

Biró Marcell kiemelte, a képzés a Magyary-program szerves része, egyik meghatározó pillére. A szakirányú továbbképzés az elméleti tudás felfrissítése mellett a gyakorlatra helyezi a hangsúlyt. „Kiemelt cél a kommunikációs készség megerősítése, az ügyfélbarát kormánytisztviselők képzése” – jelentette ki a vendég. Az átalakítás emellett javítja a köztisztviselők megítélését, helyreállítja a szakma erkölcsi képét és társadalmi megbecsültségét. A szemléletváltással az ügyintézőkön keresztül nyílik lehetőség a közigazgatás megújulására – magyarázta. Az államtitkár hozzátette, az új teljesítményértékelési és munkaköralapú rendszer bevezetése és a kötelező továbbképzési rendszer megújítása növeli az átláthatóságot. „Ez a rendszer képes lesz felismerni, hol burjánzik túl a bürokrácia, valamint, hogy hol vannak felesleges terhek” – mondta.

„Kicsi lépésekkel tudjuk teljes egészében megújítani a közigazgatást” – emelte ki a vendég. Biró elmondta, az ügyfelek az egyablakos ügyintézés könnyedsége mellett, a munkatársak udvarias és empatikus viselkedését emelték ki pozitívumként. „Az új rendszerben a közigazgatás igazodik az állampolgárhoz” – emelte ki a vendég, majd példaként a hosszított nyitva tartást nevezte meg. Az államtitkár hozzátette, folyamatosan várják a javító javaslatokat. „A közigazgatásnak tempós ütemet kellett felvennie, gyorsan kellett reagálnia a teljes szabályozási környezet megváltozására. A struktúra szerencsésen le tudta követni az átalakítást, elégedettek lehetünk. Készen állunk arra, hogy 2014-ben egy megújított rendszert bocsássunk útjára” – zárta szavait az államtitkár.”

Forrás:
Az ügyintézőkön keresztül nyílik lehetőség a közigazgatás megújulására; OrientPress; 2013. június 7.
Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Vezető és Továbbképző Intézet, kormányablak (KAB) ügyintézői továbbképzés