Skip to main content
informatikatávközlés

Táblagépek és használóik

Szerző: 2013. június 10.No Comments

„Május végén mutatta be Mary Meeker a 2013-as év internet trendjeit összefoglaló jelentését egy 117 slide-os prezentáció segítségével egy konferencián.

Összességében változatlanul emelkedés figyelhető meg az internet- és a mobileszközök használatban. A jelentés kiemeli, hogy még mindig éles szakadék van a mobil internethasználat és a mobil-bevételek között. Az okostelefonok elterjedése töretlen, az Egyesült Államokban 28, míg például Indiában 52 százalékos volt a növekedés üteme az elmúlt egy évben. Ennek megfelelően tovább növekedett mobil-internet forgalom, ami már a teljes internetes forgalom 15 százalékát teszi ki, de a trendvonalból kitűnik, hogy 2013 évé végére ez elérheti a 20 százalékot. Természetesen ez kihat például a Facebook használatra is: a programot használók 68 százaléka ezt mobiltelefonról teszi, ami például jelentős mértékben csökkenti a reklámok elérhetőségét, így a Facebook bevételeit.

A jelentés egyik fő újdonsága a hordozható technikai eszközök látványos előretörésének hangsúlyozása, amire alapozva a következő évtized nagy technikai ciklusát ebben jelölik meg.

A táblagépek elképesztő „karriert” futottak az utóbbi három évben: 2012 utolsó negyedévére meghaladták az asztali és noteszgépek eladásainak számát. Érdekesség, hogy az IDC egyik friss elemzése ugyanezt a trendet rajzolta fel: 2013-ban a táblagépek eladásainak száma tartósan meghaladja a noteszgépekét. Az IDC egyébként korrigálta is a PC-eladásokra vonatkozó előrejelzését: közel 8 százalékos visszaesést várnak 2013-ban, amivel a PC-történet eddigi legnagyobb zuhanása várható.

A táblagépek növekedési ütemére jellemző, hogy például iPad-ből háromszor több fogy, mint iPhone-ból. Ezzel egyébként az Apple a táblagépek piacának felét fedi le. Az IDC már idézett jelentése szerint egyébként a növekedés egyértelműen a 7-8 hüvelykes méretű eszközöknek köszönhető.”

„ A magyarországi felhasználók közül kevesebben használják elsődleges netelérési eszközként táblagépüket, mint a nemzetközi átlag – derül ki az Ipsos felméréséből.

Az Ipsos nemzetközi online felmérése szerint a táblagépet használók ötöde (19%) elsődleges eszközként használja ezt az eszközt. A 35 év alattiak esetén ez az arány magasabb (23%), nagyjából minden negyedik válaszadóra igaz. Magyarországon ezek a számok 10 százalék és 20 százalék (a 35 év alattiak esetében).

Egyre inkább teret nyernek a táblagépek azok táborában, akiknél elsődleges, hogy a digitális technológiát folyamatosan a kezük ügyében tudják, és akiknek nincs feltétlenül szükségük az asztali számítógépek és noteszgépek nyújtotta teljes eszköztárra.

A nemzetközi táblagépes piacot az Apple vezeti, itthon az olcsóbb eszközök fogynak jobban.”

Forrás:
Mary Meeker’s Internet Trends Report is Back, at D11 (Slides); AllThingsD; 2013. május 29.
PC Outlook Falls As Market Increasingly Looks to Tablets, According to IDC ; IDC; 2013. május 28.
Kevésbé táblások a magyarok; HVG.hu; 2013. június 5.