Skip to main content
közigazgatás: magyar

Az ÁSZ kiszáll a problémás településekre

Szerző: 2013. június 28.No Comments

„Az Állami Számvevőszék minden kockázatos településre mielőbb el kíván jutni – közölte Domokos László elnök.

Az Állami Számvevőszék célja, hogy minél előbb eljusson azokra a településekre, amelyeken felmerül annak kockázata, hogy nem hatékonyan költik el a közpénzeket.

Erről Domokos László, az ÁSZ és a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Közhasznú Egyesülete (MPGEKE) elnöke beszélt újságíróknak az MPGEKE Adóellenőrzési Szakosztályának csütörtökön Győrben megrendezett szakmai konferenciája előtt.

Győr-Moson-Sopron megyében már tartottak egy „nagy, átfogó, holisztikus ellenőrzést”, amely a megyei önkormányzat mellett a két megyei jogú várost érintette, az ellenőrzés pedig alacsonyabb szinten, a kisebb településeknél is folytatódik „a kockázatok mentén”.

„Nem célozhatjuk meg azt természetesen, hogy mindenhová eljussunk, ezért a jó gyakorlatokat is próbáljuk bemutatni, hogy tanuljon egyik település a másik hibájából, és ezáltal javítsa a helyzetet” – fogalmazott a számvevőszék első embere, hozzátéve: ez a megoldás esélyt ad arra, hogy négy évnél ritkábban kelljen megjelenniük minden településen.

„A közpénzvédelem szempontjából az a legfontosabb, hogy mindenhol, ahol káresemény, helytelen pénzköltés, pazarlás történhet, oda viszont négy évnél gyakrabban is eljussunk” – jegyezte meg Domokos László, aki szerint a mai modern ellenőrzési rendszerek nem feltétlenül kívánják meg a személyes jelenlétet.

Korábban létezett olyan rendszer, amelyben minden vállalathoz ellenőrt telepítettek, de ez költséges volta miatt azért sem célszerű, mert ez a szakember az ottani rendszer részévé válik – mondta. Hozzátette: az ÁSZ ezt a feladatot most országosan mintegy félezer emberrel látja el.

Varga Árpád, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal külső kapcsolatokért felelős elnökhelyettese arról beszélt: Győr-Moson-Sopron erős gazdasági háttere miatt nagyon előnyös tulajdonságokkal „megáldott megye”, ugyanakkor a határok megszűnése komoly feladatok elé állítja munkatársaikat.”

Forrás:
Az ÁSZ kiszáll a problémás településekre; HVG.hu; 2013. június 27.