Skip to main content
gazdaságinformatikajog

Behozná az európai felhőszolgáltatások lemaradását az EU

Szerző: 2013. június 27.No Comments

„ Az Európai Bizottság azt szeretné, hogy a gazdaság egészében elterjedtebbé váljon a számítási felhő használata. Szakértőkkel oszlatnák el az emberek és a cégek jelenlévő aggályait.

Amikor lájkolunk valamit a Facebookon, megnézzük a leveleinket a GMailen vagy feltöltjük a fájljainkat egy képmegosztóra akkor számítási felhőt használunk. Európában sokkal súlyosabbak a jogi, adatvédelmi akadályok a technológia előtt, mint az Egyesült Államokban, ezért kontinensünk nagyon lemaradt ezen a téren. Az EU most szerződésminták kidolgozásával segítené a vállalkozásokat. Olyan szakértőket keresnek, akiknek feladata lesz a számítási felhővel kapcsolatos szolgáltatásokra vonatkozó biztonságos és méltányos szerződési feltételek meghatározása. Azt várják tőlük, hogy segítsenek a fogyasztók és a vállalkozások aggályainak eloszlatásában.

„A szerződésjog a számítási felhőre vonatkozó stratégiánk fontos részét képezi. A felhőben rejlő lehetőségek maradéktalan kiaknázásával 2020-ig további 2,5 millió munkahely jöhet létre Európában, és évente megközelítőleg 1%-kal növelhetjük az uniós GDP-t” – nyilatkozta Vivane Reding uniós jogérvényesülési biztos. „A számítási felhőre vonatkozó szerződéseket övező bizonytalanság hátráltathatja a határokon átnyúló kereskedelmet. Mivel igen összetett területről van szó, kikérjük a szakértők véleményét, mielőtt a soron következő lépésekről döntenénk.”

Amellett, hogy azonosítják a bevált gyakorlatokat és az általános szerződési feltételeket, megvizsgálják a számítási felhőre vonatkozó szerződések személyesadat-védelmi szempontjait is. A szakértők a számításifelhő-szolgáltatókat, a fogyasztókat és a kisvállalkozásokat, a tudományos szférát és a jogi szakembereket képviselik majd. Munkájuk hozzájárul a számítási felhőre vonatkozó bizottsági stratégiához, amelynek célja, hogy megkönnyítse a számítási felhővel kapcsolatos szolgáltatások Unión belüli meghonosítását és fejlesztését.”

Forrás:
Behozná az európai felhőszolgáltatások lemaradását az EU; SG.hu; 2013. június 25.
A Bizottság biztonságos és méltányos szerződési feltételek meghatározására kéri a szakértőket a számítási felhő alkalmazásának fellendítése érdekében;Európai Bizottság; 2013. június 21.