Skip to main content
közigazgatás: magyar

Pécs: ügyek ezrei négy helyen

Szerző: 2013. június 30.No Comments

„Jövő héttől az eddigi 63 helyett már 150 ügyet intézhetünk a pécsi kormányablaknál, a Nagy Lajos király útján, de év végéig megvalósul a teljes egyablakos ügyintézés is a városban. Ráadásul nem egy, hanem rögtön négy helyen.

Év végére valósulhat meg, hogy elegendő lesz egy helyre bemennünk, és szinte minden, közigazgatással, állammal kapcsolatos ügyben el tudjuk intézni, amit csak akarunk. A kormány gyakorlatilag 2010 óta dolgozik a témában, s mára elérték, hogy az eddigi 63 helyett már 150 ügyben lehessen felkeresni a kormányablakokat; Pécs esetében a Nagy Lajos király útit.

– A legnépszerűbbek a családtámogatási típusú ügyek (gyermekgondozási segély, anyasági támogatás, családi pótlék igénylése), az ügyfélkapu regisztráció, valamint az utazási költségtérítés iránti kérelmek, de a kormányablakban sokan egyszerűsített honosítást is kérelmeznek – mondja Hargitai János megyei kormánymegbízott. Szerinte jelentős ügyforgalmat generálnak az államigazgatási, hatósági ügyekben (anyakönyvi igazgatás), de gyakran más jogág területéhez tartozó kérdésekben is.

A forgalom tovább nőhet az újabb ügyekkel. Ezek közt említhetők az általános panasz-beadványok, bejelentések átvétele, az építésigazgatási hatáskörökbe tartozó kérelmek, bejelentések elektronikus formában való átvétele és feltöltése, a kereskedelmi igazgatás feladatkörébe tartozó bejelentések, engedélyezések iránti kérelmek bevétele és továbbítása.

– Az év végére állhat fel az úgynevezett egyablakos ügyintézés, amikor is közel 2500 ügykörben állnak a kormányablak munkatársai az ügyfelek rendelkezésére. Jelenleg zajlik a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében a megyeszékhelyen biztosított kormányablak-ügyintézők képzése – mondja Hargitai.

Pécsett a tervek szerint négy helyen nyílik kormányablak: a Kossuth Lajos téren, a jelenlegi okmányiroda helyén, az Aidinger u. 43. alatt Kertvárosban, a volt gyógyszertár épületében, emellett a Szántó Kovács János u. 1. alatt, a Pécsi Tudományegyetem épületében és az Indóház téren, a vasútállomásnál is lesz kormányablak az év végétől.

– Mindegyik helyen, ahogy most a Nagy Lajos király útján is, reggel nyolc és este nyolc között fogadjuk az ügyfeleket – teszi hozzá Hargitai.

Az országban egyébként több mint 300 helyszínen lesz kormányablak. Ehhez jelenleg több mint hatezer, elsősorban okmányirodai munkatárs képzése zajlik, akik a kormányablakokban fognak dolgozni. Eddig a korábbi 33 szakigazgatási szervből 14-et integráltak a kormányhivatalokba.”

Forrás:
Pécs: ügyek ezrei négy helyen; Korb Zoltán; Pécsma; 2013. június 26.